2024. április 25., csütörtök
NAGYBECSKEREK

Magánkézbe kerültek a gyógyszertárak

A nagybecskereki városi képviselő-testület pénteken megtartott, rendkívüli ülésén a képviselők többsége megszavazta azt a koncessziós szerződéstervezetet, amely értelmében a város gyógyszertárait az elkövetkező 15 évben a Janković gyógyszertár működteti. Ezzel befejeződött a mintegy egy éve tartó folyamat, amelynek a célja az volt, hogy az állami gyógyszertárakat újból működőképessé tegyék.
A Nagybecskereki Gyógyszertár 1998 áprilisa óta dolgozik önálló egészségügyi közintézményként. A község húsz falvában működtet gyógyszertárat, 14-et pedig a városban. Az elmúlt években egyre nagyobb nehézségekkel dolgoztak. Több falusi gyógyszertárat becsuktak és dolgozóik egy része távozott munkahelyéről.

Érzékeny kérdésben – úttörő vállalkozás (Fotó: Kecskés István)

Érzékeny kérdésben – úttörő vállalkozás (Fotó: Kecskés István)

A nagybecskereki városi képviselő-testület által meghirdetett koncessziós felhívásra csak az újvidéki Janković gyógyszertár jelentkezett. Milan Miljuš, a Nagybecskereki Gyógyszertár igazgatója a helyi parlamentben kijelentette, hogy a szerződéssel mindkét félnek a minimális érdekeit sikerült megvédeni. Szerinte az a legfontosabb, hogy Nagybecskerek város minden településének továbbra is lesz gyógyszertára, függetlenül a gazdálkodási mutatóktól. A szerződés értelmében mindenki megtarthatja a munkahelyét, az eddigi hatáskörével. A város pénztárába a koncessziós fél évente 120 ezer eurót köteles befizetni, az elkövetkező harminc napon belül pedig hétévi járandóságot, vagyis 840 700 eurót is befizetnek.

Čedomir Janjić polgármester szerint egy úttörő vállalkozásról van szó, amely példaként szolgálhat a többi városoknak. Ugyanakkor bejelentette, hogy hamarosan más szolgáltatások terén is keresik az állami és a magán partnerség közötti kapcsolatot. Elsőként ez szerinte az utasszállítás terén lehet esedékes.

A városi képviselő-testület pénteki ülésén a 67 képviselő közül 46-an voltak jelen, közülük 43-an szavaztak. Az ülést bojkottálták a VSZL, a DP és a DJB Mozgalom képviselői. Elsősorban azért, mert szerintük folytatódik a rendkívüli ülések összehívásának a gyakorlata. Ez elfogadhatatlan, különösen, amikor a polgárok életét befolyásoló, érzékeny kérdésről kell döntést hozni – olvasható a közleményükben.