2024. március 29., péntek

Felére csökkent a temetkezési költség Kishegyesen

Minimális az önkormányzati hozzájárulás a Komunál Közvállalat költségvetésében – Új traktorokat kap a közvállalat

A Komunál Közvállalatot két éve alapította Kishegyes község önkormányzata azzal a céllal, hogy községi szinten elvégezze a kommunális feladatokat. A közvállalat azóta sokat fejlődött, és sikerült bővíteni a feladatköreit. Kormányos Levente igazgató arról számolt be lapunknak, hogy sikeres évet tudhatnak maguk mögött.

Januártól a kishegyesi temetőről is a közvállalat visel gondot (Lakatos János felvétele)

Januártól a kishegyesi temetőről is a közvállalat visel gondot (Lakatos János felvétele)

– Tavaly komoly figyelmet fordítottunk a szeméttelepek karbantartására, valamint infrastrukturális fejlesztéseket is végeztünk. Kishegyes településen a földes utcákat zúzott kővel szórtuk le, majd végigmentünk rajta földgyaluval. Ilyen módon helyrehoztuk az egyetlen úttestet. Emellett vízhálózat-felújítással is foglalkoztunk Szeghegyen és Kishegyesen. Mindkét faluban lecseréltük a vízhálózat egy részét, Bácsfeketehegyen pedig azokat a csöveket cseréltük le, amiket már nem érte meg javítani. Természetesen, folytattuk az állandó jellegű tevékenységeinket is, mint a zöldterületek és temetők karbantartása, közterületeken a tisztaság fenntartása és a közvilágítás karbantartása – számolt be Kormányos, majd azzal folytatta, hogy az idén is számos tervük van. Elsőként egy újabb tevékenységi körről számolt be, amivel bővül a szolgáltatási körük.

– Január 1-jétől átvettük a temetkezési szolgáltatást Kishegyesen is. Ezt idáig egy magáncég végezte, most viszont már a Komunál Közvállalat feladata. A lakosság számára ez jelentős változás, ugyanis felére csökkent a temetkezés díja. Most 8800 dinárba kerül, másfél hónappal ezelőtt pedig 15 600 dinár volt. A temetkezés mellett a közvállalat végzi a temetők karbantartását is, mindhárom településen. A kishegyesi temetőkben sok munka vár ránk, mindkét temetőt körbe kell kerítenünk és kapuval ellátnunk. Más jellegű ravatalozóházak kellenek, a temetők főbb útvonalait pedig szilárd útburkolattal kell ellátni. Ez egy nagyobb beruházás, aminek az első lépéseit már az idén szeretnénk megtenni. Már régóta nem történt fejlesztés egyik temetőben sem, és ez a feladat most ránk hárult – mondta el az igazgató.

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

Ebben az évben a közvállalat gépparkja is megújul. Az önkormányzat egy-egy új traktort ajándékoz a vállalat kishegyesi, bácsfeketehegyi és szeghegyi részlegének – számolt be Kormányos. Ez megkönnyíti a munkát és csökkenti a költségeket, mert a jelenlegi géppark már elöregedett, ezért sokba kerül a fenntartása. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a traktorokhoz csatlakoztatható eszközöket fognak vásárolni, amik számos feladat elvégzésére alkalmasak. A közvállalat tervei között szerepel egy-egy utca vízhálózatának cseréje a község mindhárom településén. A szeméttelepek fejlesztésére is nagyobb gondot fordítanak az idén, körbekerítik a szeméttelepeket, kapukat és térfigyelő kamerákat szerelnek fel. Emellett egy-egy alkalmazott fog vigyázni a telepekre, és megfizetteti a bejárást. Erre azért van szükség, mert a szeméttelepek fenntartása nagy összegbe kerül, és most bárki térítésmentesen kiviheti a szemetét – hangsúlyozta Kormányos, majd arról is szólt, hogy változni fog a vállalat bevételi forrásainak struktúrája.

– Az első évben jelentős összeget kaptunk Kishegyes község önkormányzatától, ami a múlt évre csökkent, a 2019-es évre vonatkozólag pedig minimális lesz. Költségvetésünk 18 százalékát kapjuk szubvenció címén az önkormányzattól, 82 százalékát pedig a piacról teremtjük elő. Ez azt jelenti, hogy a vízszolgáltatásból, szemétkihordásból és a helyi közösségeknek, valamint az önkormányzatnak végzett munkák bevételéből teremtjük elő ezt a 82 százalékot – fogalmazott az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a szubvencióból 3,6 millió dinár a vízszolgáltatásra van előirányozva, 200 ezer dinár az elhullott állatok elszállítására, valamint 12 millió dinár a közvilágítás karbantartására és áramköltségre.