2024. április 25., csütörtök

Cheyre is a kínzók között volt?!

Letartóztatták a chilei hadsereg volt vezérkari főnökét

Letartóztatták a chilei hadsereg egykori vezérkari főnökét, azzal vádolják, hogy bűnrészes volt politikai foglyok megkínzásában az 1973-as katonai puccsot követően.

A 71 éves Juan Emilio Cheyre nyugalmazott tábornokot csütörtökön kihallgatták, majd La Serena város bírósága elrendelte őrizetbe vételét. Cheyre a történtek idején a városban állomásozó ezred hadnagya volt. A katonai puccs után részt vett 24 baloldali politikai fogoly megkínzásában, akiket a katonai börtönben megvertek, árammal kínoztak, fojtogattak és megerőszakoltak. A volt foglyok közül ketten tettek most feljelentést Cheyre és három másik volt tiszt ellen, akik részt ve(he)ttek a Halál karavánja ügyként elhíresült gaztettekben.

Cheyre 2002 és 2006 között volt vezérkari főnök. Tavaly novemberben már elítélték, mert bűnrészes volt 15 ember halálában a Pinochet-diktatúra első napjaiban, de nem kellett börtönbe mennie, mert csak három év házi őrizetet kapott.

A 17 évig tartó katonai uralom alatt 3200 embert gyilkoltak meg politikai nézetei miatt, és mintegy 28 ezret megkínoztak. Az utóbbiak között volt Michelle Bachelet, akit 2006-ban és 2014-ben köztársasági elnökké választottak, jelenleg pedig az ENSZ emberi jogi főbiztosa.