2024. április 23., kedd
MOGYE-ÜGY

Tőkés: Kérjük az önálló magyar egyetem helyreállítását

Tőkés László (a felvételen) szerint vissza kell állítani Marosvásárhelyen az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti egyetemet. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke egy pénteki temesvári sajtótájékoztatón beszélt erről.

A politikus úgy vélte, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem tavalyi egyesítése a kolozsvári magyar nyelvű Bolyai Egyetem és román tannyelvű Babes Egyetem 1959-es egyesítéséhez hasonlítható.

„A magyar betegeknek joguk van a magyarul beszélő orvoshoz” – jelentette ki Tőkés, hozzátéve: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) 15 ezer támogató aláírást gyűjtött össze a magyar orvosképzés támogatására. Ezt Ecaterina Andronescu oktatásügyi miniszternek akarják átadni.

A májusi európai parlamenti választásról szólva Tőkés amondó volt, az erdélyi magyarság akkor érhetné el a legjobb eredményt, ha a magyar pártok választási koalíciója állítana listát, és ezen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) közös jelöltje kerülne a harmadik helyre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két jelöltje mögé.

Az EMNT elnöke úgy vélte: Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke lehetne a két kis párt jelöltje a közös listán. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke az MTI kérdésére elmondta: a javaslatról még nem egyeztettek az MPP-vel, de szerinte Szilágyi Zsolt „olyan értéke az erdélyi magyarságnak”, amilyen nem sok román pártnak van.