2024. április 18., csütörtök

Kombis tüntetés Belgrádban

Az új közúti személyszállítási törvénnyel elégedetlen mikrobusz sofőrök a belgrádi aréna előtt gyülekeztek

Mintegy 100 elégedetlen mikrobusz sofőr gyűlt össze és hajtott a kormány épületéhez szombaton nem sokkal dél után Belgrádban, hogy a közúti személyszállítási törvénnyel kapcsolatos módosítások ellen tiltakozzanak, adja hírül az N1 Televízió.

Követelték, hogy Ana Brnabić kormányfő és Zorana Mihajlović közlekedési miniszter sürgősen fogadja őket.

A tiltakozók képviselője Ilija Džikić szerint a kormány nem látja át az új törvény mennyire ellehetetleníti a mikrobuszosok helyzetét.

Az utasforgalmi törvény módosításában előírtak szerint a személyszállító mikrobusz nem lehet idősebb öt évnél, lennie kell benne digitális tachográfnak, sofőrjének pedig kötelező rendelkeznie D1 kategóriás (személyszállításra feljogosító) járművezetői engedéllyel.

A mikrobuszos személyszállítók csoportja a legnagyobb gondot éppen a törvénynek a jogosítványra vonatkozó kitételében látja, hisz a D1 kategória megszerzésének feltétele két másik, a C és D járművezetői kategória megszerzése is, mindez ráadásul körülbelül két évet vesz igénybe.

A tüntetés szervezői azt állítják a módosított és három hónappal ezelőtt elfogadott törvényben szereplő feltételek több mint 1000 mikrobusz sofőr exisztenciáját veszélyeztetik.