2024. április 24., szerda

Ismét szeméthegy a Szatelit városrészben

A városnegyed lakói arra panaszkodnak az utóbbi időben, hogy egyre többen hagyják a darabos szemetet a Bata Brkić utca környékén folyó munkálatok helyszínén.

A Bata Brkić utca környékén ismét illegális szeméttelep alakult ki, a lakók jól bevett szokás szerint a zegzugos közterületen hagyják a szemetet (Ótos András felvétele)

A Bata Brkić utca környékén ismét illegális szeméttelep alakult ki, a lakók jól bevett szokás szerint a zegzugos közterületen hagyják a szemetet (Ótos András felvétele)

Igaz, hogy ebben az utcában a Városi Köztisztasági Közvállalat (Čistoća) elhelyezett egy darabos szemét tárolására alkalmas konténert, de a lakók nem ebben gyűjtik a hulladékot, hanem főleg a zegzugos területeken hagyják szemetüket.

A szateliti lakók közül egyre többen panaszkodnak a rengeteg szemétre és a bűzre, egyesek szerint még a darabos szemét tárolására alkalmas konténer mellett is rengeteg hulladék gyűlik össze. A Vajdasági Rádió és Televízió által megszólaltatott helybeliek szerint mindez azért történik, mert az emberek felelőtlenek, és hogy ez sehogyan sem illik bele abba a képbe, amelyet Európa ifjúsági fővárosa nyújt magáról.

Danijela Jankov, a Városi Köztisztasági Közvállalat sajtófelelőse elmondta, hogy dolgozóik a napokban bukkantak rá az új, illegális szeméttelepre.

– Kedden reggel jelentették dolgozóink, hogy egy illegális szeméttelep alakult ki a Bata Brkić utca környékén folyó munkálatok helyszínén. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy egy ideje már nagyon nehezen jutnak be a köztisztasági vállalat dolgozói erre a területre a munkálatok és a felgyülemlett szemét, törmelék miatt. Az a legfontosabb, hogy sikerült végre elszállítani a felgyülemlett szemét egy részét. A konténereket áthelyeztük egy olyan helyre, ahol nem folynak munkálatok, így a lakók és a köztisztasági közvállalat dolgozói is könnyen megközelíthetik. Ezúttal is arra szeretném felszólítani a környék lakóit, hogy használják a darabos szemétre és a háztartási hulladék gyűjtésére elhelyezett konténereket, és ne dobálják szerteszét a szemetet. Mindenekelőtt a darabos szemét egy helyen történő gyűjtése fontos – mondta Jankov.

A Városi Köztisztasági Közvállalatban emlékeztettek arra, hogy a Szatelit városnegyedben a szemetes konténereket minden délelőtt kiürítik. Hozzátették, hogy a darabos szemét elhordását minden tavasszal és ősszel több alkalommal is megszervezik 5 köbméteres konténerek kihelyezésével. Fontos elmondani, hogy ha a darabos hulladékot – építkezési törmeléket, csempehulladékot, földet, súlyos háztartási berendezéseket és hasonló dolgokat – a háztartási, azaz konyhai szemét gyűjtésére szolgáló konténerekbe dobjuk, ellehetetlenítjük a szemétkihordást. A kamionok hidraulikus emelőkarjai ugyanis nem képesek megemelni és kiüríteni a túlsúlyos konténereket. Újra arra kérték a környék lakóit, hogy ne hagyják a szemetet közterületeken.