2024. április 20., szombat

Kolbász sült a főtéren

A Turiai Kolbászfesztivált népszerűsítették pénteken Szabadkán

Pénteken immár tizennyolcadik alkalommal látogattak városunkba a híres turiai kolbász készítői. A kolbászkészítők a Turiai Kolbászfesztivált népszerűsítették a város főterén. A polgárok a kiállított standoknál ehettek a frissen sült kolbászból, és szárazkolbászt is vásárolhattak. A turiaiak a fesztivál népszerűsítése mellett a jótékonyság jelentőségét sem felejtették el.

A kolbászkészítők átadják adományukat Miodrag Varónak és Ilija Đukanovićnak (Fotó: Gergely Árpád)

A kolbászkészítők átadják adományukat Miodrag Varónak és Ilija Đukanovićnak (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadka Város Önkormányzata a város idei évi költségvetéséből 31,2 millió dinárt különített el a népkonyhaprogramra, amelyet a Vöröskereszt valósít meg. Turiai vendégeink minden évben egy jelentős mennyiséget adományoznak a híres kolbászukból a népkonyha számára. Minden adomány a népkonyha számára, legyen az felszerelés, jármű, vagy a jelen esetben élelmiszer, nagy jelentőséggel bír. A népkonyhát ezerkétszázan veszik igénybe, ezzel ez a legnagyobb népkonyha a Vajdaság területén. Fontos kiemelni, hogy a népkonyhának juttatott élelmiszerekből látják el a befogadóközpontot, ahol jelenleg huszonegy személy tartózkodik. Így a Vöröskereszt szabadkai szervezete ebből a mostani adományból a befogadóközpontnak is készít ételeket – nyilatkozta Ilija Đukanović, a Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja.

Sül a friss turiai kolbász a főtéren (Fotó: Gergely Árpád)

Sül a friss turiai kolbász a főtéren (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztatón felszólalt Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa is, aki megköszönte a turiaiaknak az adományt, és hozzátette, hogy mindennap ezerkétszáz ételadagot készítenek el, és a város harminchárom helyi közösségében osztják szét azokat.

A standok előtt hosszú sorok kígyóztak (Fotó: Gergely Árpád)

A standok előtt hosszú sorok kígyóztak (Fotó: Gergely Árpád)

Végezetül Tóth István, a Kolbászfesztivál Szervezőbizottságának tagja elmondta, hogy Szabadka mellett minden évben Zomborba és Újvidékre is ellátogatnak. Szerinte a kolbászkészítésnek nincs nagy titka. A kolbászhoz nem kell más, mint hús, só, bors és paprika, amit ízlés szerint lehet adagolni.