2024. április 24., szerda
FORMULA–1

Új színek az első autóbemutatón

Egy Formula–1-es szezon a közönség számára mindig az új autók leleplezésével veszi kezdetét, ebben a tekintetben pedig 2019-ben az amerikai csapat, a Haas volt a leggyorsabb. A mezőny legfiatalabb, mindössze negyedik szezonját kezdő alakulata azonban csak részben tartott bemutatót, hiszen elsősorban az autó új festését akarták a nyilvánosság elé tárni: a Haas VF-19 névre keresztelt modell ugyanis az elmúlt években megszokott szürke és piros árnyalatok helyett szinte teljes mértékben feketébe öltözött, egy új megállapodásnak köszönhetően, a brit energiaital-gyártó cég, a Rich Energy ugyanis névadó szponzorként csatlakozott az istállóhoz. Az eseménnyel egy időben a csapat az interneten közzétette a 2019-es modell számítógéppel elkészített képeit is. Tíz nappal az első teszt előtt fizikai valójában talán még nem is állt teljesen össze az autó, teljes valójában majd csak február 18-án, a barcelonai tesztek első napján csodálhatjuk meg.

Idén ők azon mindössze két csapat egyike (a másik a Mercedes), amely nem változtatott pilótafelállásán, továbbra is Romain Grosjean és Kevin Magnussen rutinos kettőse tekeri majd a kormányt. A tesztpilóta posztján is találkozhatunk egy ismerős vezetéknévvel, hiszen Pietro Fittipaldi, a kétszeres világbajnok Emerson unokája látja el ezt a feladatot. A Ferraritól motort és más technikai segítséget is kapó istálló idei esélyeiről nehéz jóslatot mondani: bár sokan már a tavalyi 5. helyüket is a várakozások felettinek tartották, a tulajdonos Gene Haas a kezdetektől fogva merész álmokat dédelget, privát indulóként is szeretne betörni a három legjobb csapat közé. Erre a forró vágyakozásra most az új szponzor tulajdonosa, William Storey is öntött némi olajat, odaszúrva a rivális energiaital-gyártónak is: „A célunk, hogy felvegyük a versenyt a Red Bull-lal a pályán és azon kívül is.”

A sötét háttér előtt pompázó sötét autó képeiből nehéz kivenni a részleteket, a fő szabályváltozások hatásai azonban láthatóak: az egyszerűsített első vezetőszárny, amely 200 mm-rel szélesebb, és 20 mm-rel magasabbra került, valamint a szintén kiszélesített hátsó szárny a 2021-re tervezett nagyszabású átalakulás első lépcsőjeként érkezett, a remények szerint pedig hatásukkal az autók könnyebben tudják majd követni egymást a pályán.

Az F1-es autóbemutatók sora hétfőn a Toro Rossóval folytatódik, hogy aztán a tesztek kezdetéig szinte minden napra jusson egy.