2024. március 29., péntek

Jelentős költségtérítési lehetőség a gazdáknak

Bő egy hónapig jelentkezhetnek az érdeklődők a tartományi mezőgazdasági titkárság új pályázataira

Több mint 700 millió dináros pénzügyi keretből négy új pályázatot hirdetett meg a tartományi kormány illetékes titkársága, melyek újabb lehetőséget jelentenek a gazdáknak a támogatások  elnyerése tekintetében. Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes lapunknak nyilatkozva a pályázatok kapcsán elmondta, a fóliasátrak felszerelésére, építésére, illetve a farmok, gazdaságok felszerelésére vonatkozik az első kettő, melyek esetében az idén hatvan százalékkal több pénz áll rendelkezésre, mint egy évvel korábban.

Ótott Róbert (Fotó: Ótos András)

Ótott Róbert (Fotó: Ótos András)

– Az említett pályázatoknál mindkét esetben 80 millió dinárt jelent a keretösszeg. Azok a feltételek, amelyek tavaly érvényesek voltak, most is aktuálisak: előszámlával tudnak a gazdák pályázni, a negyven évnél fiatalabb bejegyzett termelők és a hölgyek előnyt élveznek – az alapvető eljárás az, hogy a hatvan százalékát tudják a pályázók megtéríteni a beruházásuknak, az említett két kategóriába tartozó jelentkezők azonban akár hetven százalékos költség-visszatérítést is kaphatnak – ismertette a részleteket Ótott.

A fóliasátrakra vonatkozó pályázatoknál érdemes kihangsúlyozni, hogy a fél hektárnál kisebb területen termelők jelentkezhetnek, a farmi felszerelésekre vonatkozó pályázatok esetében az IPARD-kiírások korlátai számítanak mérvadónak, s azok vehetnek részt a pályázaton, akik húsz szarvasmarhánál, illetve 150 kecskénél, juhnál kevesebbel rendelkeznek birtokukon. A sertés és baromfi esetében is adott a korlátozás, mutatott rá a titkárhelyettes.

Az öntözőrendszerek beszerzésére és a jégvédelmi hálók felállítására vonatkozik a Titkárság további két most megjelent pályázata.

– A jéghálókra 190 milliós keretet hagytak jóvá. A hálók felszerelésére, fagyálló rendszerek kiépítésére, a gyümölcsösök elkerítésére, támrendszerek létrehozására pályázhatnak az érdeklődők. Az öntözőrendszerek esetében 380 millió dináros keretben mozoghatunk, itt is több kategóriában pályázhatnak a termelők. Zöldség, gyümölcs és egyéb szántóföldi kultúrák termesztése esetében azok jelentkezhetnek, akik szeretnének élni a részfinanszírozás lehetőségével – mutatott rá a titkárhelyettes.

Ótott arra biztatta a termelőket, hogy éljenek a lehetőségekkel, pályázzanak, valamennyi felhívás március 15-éig érvényes. Munkanapokon délelőtt 10 és délután 2 óra között további információkat is kérhetnek az érdeklődők a titkárság telefonszámain, a felhívásokat a www.psp.vojvodina.gov.rs weboldalon is megtalálhatják.