2024. április 25., csütörtök
MAGYARKANIZSAI KATASZTRÓFAVÉDELMI TÖRZSKAR

Civil védelem a községben

A régi Jugoszláviában a civil védelem különlegesen fontos szerepet játszott a katonaság kötelékein belül, ahol is a civil védelem emberei ki voltak képezve mindenféle katasztrófahelyzetre, így árvíz, szélvész, földrengés és hasonló katasztrófahelyzetek esetén teljes felkészültségben voltak, és el tudták azt hárítani, vagy legalábbis a legjobb szaktudásuk szerint kezelni, segítséget nyújtani a bajban – magyarázta Bajtai Balázs, a magyarkanizsai község katasztrófavédelmi törzskarának vezetője, hozzátéve, a háború után azonban, a katonaság széthullásával a civil védelem is bizonyos szinten megszűnt.

Mivel a legutóbbi községi képviselő-testületi ülésen felvetődött ennek a kérdésköre is, arra kértük, számoljon be arról, a községben hogyan tudnak civil védelmet biztosítani, illetve mit tesznek annak eredményessége érdekében. Az elsődleges feladat az, hogy a lakosságnak és a lakosság anyagi javainak a védelmét biztosítsák rendkívüli helyzetek alkalmával, amely esetekben az arra kiképzett személyek tevékenykednek.

– Tavaly hozták meg a rendkívüli helyzetekről szóló törvényt, amely össze van hangolva az európai uniós jogszabályokkal, és a Belügyminisztériumon belül a rendkívüli helyzetek szektora most próbálja felfejleszteni a szükséges nívóra. Ide tartozik az önkéntes tűzoltókra vonatkozó jogszabály is, amelyet szintén tavaly hoztak meg. Ebben meg van határozva, hogy minden önkormányzat köteles a saját területén civil védelmi csoportokat létrehozni, amelyeknek tagjai felelnek majd rendkívüli helyzetekben a lakosság biztonságáért – tájékoztatott Bajtai Balázs, akitől megtudtuk, lesz csoport szárazságra, árvízvédelemre és földrengésre is.

– A törvény előirányozza, hogy amennyiben egy adott önkormányzat területén van megfelelő számú önkéntes tűzoltó-egyesület, akkor abban az esetben nem köteles külön civil védelmi csoportot létrehozni, hanem a tűzoltók fogják ellátni ezt a feladatot is. Magyarkanizsa község esetében nyolc önkéntes tűzoltó-egyesület van, amelyek ilyen vészhelyzetek esetén be tudnak avatkozni. Ez a szám tehát a törvényben foglaltak értelmében elegendő ahhoz, hogy szükség esetén el tudják látni ezt a feladatot – hangsúlyozta Bajtai Balázs.

Magyarkanizsán elsősorban az árvíz és a belvíz jelenthet gondot, és bár a közelmúltban szerencsére egyikre sem volt példa, jó tudni, hogy ha baj van, a községben adott a civil védelem.