2024. március 29., péntek

Kishegyes tűzlovagjai

Tavaly csaknem 50 bevetésen vettek részt az önkéntes tűzoltók – 145 éves a kishegyesi tűzoltó testület

Kishegyes községben karácsony óta négy komolyabb tűzeset történt. Családi házak gyulladtak ki, és csak a tűzoltóknak köszönhető, hogy megfékezték a lángok pusztítását. A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai hivatásos tűzoltó társaikkal együtt vesznek részt a tűzoltásban a község területén. Erőfeszítésük azért is dicséretes, mert önként és ingyen vállalják ezt a nem ritkán veszélyes feladatot.

Horváth Zoltán, a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület parancsnoka arról számolt be lapunknak, hogy az önkéntesek közül 13-an rendelkeznek szakvizsgával.

– Az elmúlt évben az önkéntes tűzoltóink 43 alkalommal segédkeztek a hivatásos tűzoltóknak. Különböző esetek fordultak elő: közlekedési baleseteknél kellett segíteniük, részt vettek műszaki mentésben, vízpumpálásban esőzések alkalmával, valamint különböző jellegű tüzek oltásában. 2018-ban két nagyobb tűzeset is történt, júniusban leégett egy ház Szeghegyen, villámcsapás következtében, karácsonykor pedig Kishegyesen égett le egy ház teteje. Újév óta két nagyobb és egy kisebb háztűz történt a községben, ami igen soknak számít. A lakosságnak oda kell figyelnie, hogy mit csinál, főként tüzelés során kell vigyáznia, valamint az elektromos berendezésekre kell figyelmet fordítania – számolt be a parancsnok, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a fűtési időszakban a kéményeket tisztán kell tartani, ezért ajánlott rendszeresen hívni a kéményseprőt. A tüzelés során arra is vigyázni kell, hogy hova öntjük ki a pernyét, valamint, hogy a tűzhely mellé ne rakjunk tűzrevalót. A kipattanó parázs nagyon könnyen tüzet okozhat – hívta fel a figyelmet Horváth.

Az önkéntes tűzoltók természetesen nemcsak a tűz oltásában vesznek részt, hanem számos más tevékenységben is – számolt be lapunknak Kurin Ákos, a testület alelnöke.

– Két évtizedes hagyományt folytatva húsvétszombaton díszőrséget álltunk a vigílián, majd húsvéthétfőn meglocsoltuk a tűzoltó lányokat és feleségeket. Szent Flórián napján elhunyt bajtársainkra emlékeztünk. Tavaly két hagyományőrző tűzoltóversenyen vettünk részt, Imrehegyen augusztusban, Budapesten pedig szeptember végén. Mindkét versenyről dobogós helyezésekkel tértünk haza. Októberben Krivaján jártunk Topolya község tűzoltó versenyén, ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy hosszú idő után ismét van gyermekcsapatunk. Kb. 40 gyereket készítettünk fel a krivajai versenyre, és a négy csapatból az egyik harmadik hellyel tért haza. A gyerekekkel folyamatosan szeretnénk foglalkozni, ezért a verseny óta háromhetente tartunk foglalkozásokat számukra. Részt vettünk a Vajdasági Tűzoltó Szövetség által szervezett tűzoltó kongresszuson is, Újvidéken. Itt egy hagyományőrző tűzoltó bemutatóban is szerepet vállaltunk – mondta el Kurin, majd arról is beszámolt, hogy a múlt évben az önkéntes tűzoltókat segítette Kishegyes község önkormányzata, a kishegyesi helyi közösség, valamint a Substratum, a Big Chik, a Montel, az Agrokons és az Agri Romagna kishegyesi magánvállalatok.

A testület az idén 145 éves. A jubileum kapcsán több tűzoltó bemutatót, tűzoltó-kiállítást szerveznek, valamint megjelenik egy kiadvány is: Dr. Szőke Anna néprajzkutató a tűzoltókhoz köthető kishegyesi népszokásokról fog írni.