2024. április 25., csütörtök

Lula börtönben, Bolsonaro kórházban marad

Szövevényes bűnügybe keveredett a nemrég beiktatott brazil államfő családja

Még majdnem 12 évet sózott a bíróság (nem jogerősen) Ignacio Lula da Silva börtönben ülő brazil exelnök nyakába. Jair Bolsonaro jelenlegi államfő eközben a kórházban lábadozott, ám neki is fájhat a feje, hiszen családjára a korrupció árnya vetült, ráadásul legidősebb fia, a politikus Flávio egy olyan botrány főszereplőjévé vált, amelynek szálai a szervezett bűnözésig érnek.

Húsz évnél is tovább kell raboskodnia a volt brazil elnöknek, ha jogerőre emelkedik az ellene hozott legújabb bírósági ítélet. Ignacio Lula da Silva tavaly került rács mögé korrupció és pénzmosás miatt; 12 év és 1 hónap letöltendő büntetést kapott. A hét közepén – egy másik ügyben – ismét elítélték korrupció miatt. Ezúttal még súlyosabb, igaz „csak” elsőfokú ítéletben marasztalták el, amely 12 évvel és 11 hónappal toldaná meg a börtönben eltöltendő idejét.

A baloldali Lula támogatói már az első verdikt kihirdetésekor politikai összeesküvésről beszéltek, s ezúttal is az a véleményük, hogy a politikus ellenfelei befolyásolták a bíróságot. A jelenleg 73 éves Lula autógyári munkásként kezdte, s az államfői tisztségig vitte. A 2003 és 2011 közötti mandátuma alatt – reformjainak köszönhetően – tízmilliók emelkedtek ki a szegénységből, s ezért Brazíliában sokfelé jelenleg is példátlan népszerűség övezi.

Tavaly is indulni akart a választáson. Abban bízott, hogy hírneve segítségével ismét győzhet és visszaülhet az elnöki székbe. Fő esélyesként vehetett volna részt a megmérettetésen, ám az ítélet, illetve bevonulása a börtönbe megakadályozta ebben.

Latin-Amerika legnagyobb és gazdaságilag legerősebb országának élére így a szélsőjobboldali Jair Bolsonarót választották, aki a kampányban egyebek mellett a bűnözés és a korrupció elleni harc folytatását is megígérte. Az év elején beiktatott elnököt jelenleg kórházban ápolják, mert a múlt héten meg kellett műteni. Szóvivője szerint lábadozik, nincs fájdalma, sem láza, de hétfőig biztosan kórházban kell maradnia.

Egy korrupciós ügy azonban még komoly főfájást okozhat neki. Sokan már nem is ügyről, hanem botrányról beszélnek, amelyben több családtagja is érintett lehet. Alighanem a felesége is belekeveredett, de leginkább a legidősebb fiára, Flávio Bolsonaróra mutogat a sajtó és az ellenfelek népes tábora.

A fiú szintén politikus, a parlament tagja, s állítólag egy olyan szövevényes történet főszereplője, amelyre nem csak a korrupció, hanem a szervezett bűnözés árnyai is rávetülnek. Sőt profi bérgyilkosok is felbukkannak, akik tavaly (megrendelésre) megöltek egy parlamenti képviselőnőt is.

A Bolsonaro-família egyelőre nem túl meggyőzően védekezik. Flávio politikai lejárató kampányról, már-már ellene irányuló boszorkányüldözésről beszél, aminek – mint állítja – az a fő célja, hogy rajta keresztül apját támadják.

A magyarázkodások közepette azonban nemrég sikerült elérnie a legfelsőbb bíróságnál az eljárás ideiglenes felfüggesztését a gyanúsítottak egyike ellen. Arról a Fabrício Queirozról van szó, aki korábban szorosan együttműködött Bolsonaróékkal, és a jelenlegi botrány kulcsszereplője. Annak idején, a család barátjaként Flávio sofőri és testőri teendőit látta el, sőt sokáig a politikus parlamenti titkára is volt.

Helyi újságírók kiderítették, hogy Queiroz bankszámláján 2016-ban és 2017-ben összesen 1,2 millió reál (280 ezer euró) halmozódott föl, de a fizetéséből ezt aligha tudta összekuporgatni. A furcsa tranzakciók között akad egy hatezer eurós tétel is, amely – láss csodát! – a jelenlegi elnök feleségének bankszámlájára vándorolt. Az államfő azzal védekezik, hogy egy baráti kölcsönt kapott vissza a felesége számláján keresztül.

Érvelését nem mindenki hiszi el. Különösen azok után, hogy még mindig nem válaszolt arra a kérdésre, hogy családjával együtt miből szerezte a vagyonát, amelynek 15 ingatlan is a részét képezi. Viselkedése azért furcsa sok honfitársa számára, mert az elnökválasztási kampányban folyton saját erényeiről – mindenekelőtt feddhetetlenségéről és makulátlanságáról – szónokolt, s persze a korrupció elleni kíméletlen küzdelem fontosságáról.