2024. március 29., péntek

Országjáró körúton Aleksandar Vučić

A következő napokban több mint 100 települést keres fel – Aleksinacon a norvég donációkért és tapasztalatokért mondott köszönetet

Dél-Szerbiában, Aleksinacon kezdte meg Aleksandar Vučić államfő országjáró kampányát, melynek során a polgárokat szeretné tájékoztatni az ország gazdasági sikereiről, a tervekről, és meg szeretné hallgatni, mely problémákkal találkoznak az emberek nap mint nap. A Szerbia jövője államfői kampány mai első állomásán 91 önkormányzatnak a képviselőjével találkozott egy norvég–szerb tanácskozáson. A Norvégia Szerbiáért projektumnak az a célja, hogy a skandináv állam segítse a fejletlenebb szerb önkormányzatoknak a fellendülését, finanszírozza az alapvető problémáknak a kezelését. Vučić köszönetet mondott a norvég segítségért, s azt mondta aleksinaci felszólalásában: az ilyen projektumoknak köszönhetően tanulhatjuk meg igazán, hogyan lehet átlátható, nyomon követhető módon költekezni a községekben, hogyan lehet jó célokra fordítani a segítséget.

A norvég támogatások értéke 2000 óta elérte a 250 millió eurót (Fotó: Beta)

A norvég támogatások értéke 2000 óta elérte a 250 millió eurót (Fotó: Beta)

– Norvégia Szerbia őszinte barátjának számít. Köszönet azért, hogy tanítanak dolgozni és kezelni az ügyintézést. Fontos kérdések ezek, mert több pénzt takarítunk meg, ha megfelelően költjük a pénzt, és kezeljük a közügyeket – fogalmazott az államfő. Hozzátette, 2000 óta folyamatos a norvégiai támogatás, melynek összege mára elérte a 250 millió eurót.

A skandináv állam most több mint négymillió eurót folyósít donációként a dél-szerbiai községeknek, egyebek mellett női vállalkozások indítására, idős személyek gondozására és a Novi Pazar-i Stefan Nemanja iskola támogatására is. Vučić azt mondta, azért jelentős a norvég segítség, mert a mindennapi életnek minden szférájára kiterjed, a projektumok között van az erőszak megfékezését, a demokratikus intézményrendszert támogató elképzelés is. Úgy fogalmazott: Szerbia polgárainak is meg kellene érezniük legalább egy részét annak, hogyan élnek Norvégia lakosai, a világ fejlettebb részének polgárai. A tanácskozáson részt vett Arne Sannes Bjørnstad, Norvégia szerbiai nagykövete, Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati, valamint  Zoran Đorđević foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter.

Aleksinacon egyébként ma több százan várták az oda érkező államelnököt. Vučić a tervek szerint több mint 100 szerbiai települést keres fel az országjáró körútja során, a napokban még Dél-Szerbiában tartózkodik, Vranje, Vladičin Han, Trgovište, Surdulica, Bujanovac és Grdelica az úti céljai, ma már végighaladt a 10-es közúti folyosó elkészült szakaszán is, megtekintette, hogyan haladnak a munkálatok, amelyeknek a befejezését az év közepére halasztották.

Az államfő kampánykörútjának másik fontos állomása ma Vranje volt, ahol a kora esti órákban a központi téren megtartott nagygyűlésen már Ana Brnabić kormányfő is részt vett. Vučić megköszönte a polgároknak, hogy ekkora érdeklődést mutatnak látogatása és az ország jövője iránt, és hogy elviselték a nehéz reformoknak a terhét. Az államfő meggyőződésének adott hangot, hogy a dél-szerbiai régió is a fejlődés útjára lépett, s azt ígérte, az állam nem feledkezik el erről a térségről, amikor majd a leendő beruházások helyszínéről kell döntenie. Úgy fogalmazott, az ország gazdasági eredményei jók, ma már stabilnak mondható minden mutató, holott néhány évvel ezelőtt még a csőd felé haladt Szerbia.