2024. április 25., csütörtök

Könnyítés a leendő elsősök szüleinek

Az iskola szerzi be a gyermek anyakönyvi kivonatát

E tanévtől az eddigieknél könnyebb lesz azoknak a szülőknek a dolga, akik az általános iskola első osztályába íratják gyermeküket. Ezentúl a szerbiai általános iskolák feladata lesz a jövendőbeli elsősök anyakönyvi kivonatának és a lakóhelyüket igazoló dokumentumnak a beszerzése – áll az oktatási minisztérium közleményében.

Az iratkozáshoz szükséges dokumentumokat az általános iskolák a tervek szerint egy, márciusban üzembe helyezett új szoftver segítségével tudják beszerezni. A szoftver Szerbia kormányának projektumaként született meg az illetékes minisztériumok közreműködésével.

Az újítás ellenére a szülő, illetve a gyermek más törvényes képviselője papírformában is átadhatja az iratkozáshoz szükséges dokumentumokat. Továbbra is a szülő kötelezettsége marad az első osztályba induló gyermek orvosi vizsgájáról szóló igazolás, valamint az iskola-előkészítő program befejezéséről szóló bizonylat átadása az iskolában való jelentkezéskor.

A szerb kormány által kidolgozott új szoftver abban nyújt segítséget, hogy a gyermek anyakönyvi kivonatát és lakóhelyét igazoló dokumentumot elektronikus úton is be lehessen szerezni. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az esDnevnik rendszer révén jut hozzá az oktatási intézmény a leendő elsőseik anyakönyvi kivonatához és a lakóhelyükre vonatkozó adatokhoz. Az általános iskolák adminisztrációs munkatársainak dolga lesz, hogy kikeressék a megfelelő adatokat.

Ennek a rendszernek a mintájára az illetékes minisztériumok az idén júniusban a középiskolai iratkozásnál is be szeretnék vezetni az új szoftvert.