2024. április 20., szombat

Tanítóknak a közlekedésbiztonságról

Az önkormányzat illetékesei már évek óta fokozott figyelmet fordítanak az általános iskolák alsó osztályaiba járó diákok biztonságára a közlekedésben, tematikus előadásokat, képzéseket és műhelymunkákat szerveznek időről időre.

A József Attila Általános Iskola alsósai a gyalogátkelőhelyeknél nagyon-nagyon óvatosak (Dávid Csilla felvétele)

A József Attila Általános Iskola alsósai a gyalogátkelőhelyeknél nagyon-nagyon óvatosak (Dávid Csilla felvétele)

Đorđe Basarić, a városi út- és közlekedésügyi igazgatóság vezetője tegnap a telepi József Attila Általános Iskolában járt, ahol részt vett a tanítók számára elképzelt, közlekedésbiztonsági-edukációs projektum ismertetőrendezvényén. A projektumot a Közlekedésbiztonság-fejlesztő Központ valósítja meg önkormányzati támogatással, célja az iskolai tanítók és tanárok felvilágosítása – szakemberek megtanítják a pedagógusokat arra, hogy miként kell biztonságos közlekedésre nevelni a kicsiket, melyek a gyerekek leggyakoribb (és legveszélyesebb) hibái az utcai közlekedésben. – Az általános iskolák első négy osztályába járó diákok számára szervezünk ismeretterjesztő programokat, ma a tanároknak és tanítóknak megpróbálunk rámutatni arra, hogy melyek az újdonságok a közlekedésbiztonsági nevelés területén – magyarázta az önkormányzati tisztségviselő.

A József Attila iskolában tegnap több újvidéki iskola tanítói is ott voltak, hallhatták a közlekedésbiztonság témakörében elvégzett, legújabb statisztikai adatgyűjtések, felmérések eredményeit, diákokkal folytatott beszélgetések összegezését. Dragan Jovanović, a Műszaki Kar közlekedésbiztonsági professzora biztos abban, hogy ezen a téren csak akkor érhető el siker, ha a kicsik edukációjában a szülők mellett a tanárok és tanítók is aktívan részt vesznek! – A projektum keretében a szülők számára megvilágítjuk azokat az effektív, nevelési módszereket, elébük tárjuk azt a didaktikai eszköztárat, amely segítségével a gyermekek könnyen elsajátíthatják és elfogadhatják a közlekedésbiztonsági tudnivalókat – magyarázta a professzor.

Varga Lázár Valéria biológiatanárnő, a József Attila Általános Iskola igazgatóhelyettese szerint veszélyt jelent az, hogy a gyerekek, nem eléggé körültekintőek az utcán, a szabályokat nem tartják be kellőképpen. Gyakran a labda után szaladnak, vagy az után, amit az úton elejtenek. – Korábban az iskolánkban kialakítottunk egy poligont, amely segítségével iz ilyesminek a veszélyére a gyakorlatban is rámutattunk. Diákjainkat megtanítottuk arra, hogyan viselkedjenek a közlekedésben, a SPENS-en megtartott előadás-sorozaton is részt vettek. A gyerekek örömmel fogadták a kezdeményezést, játékos módon sajátítják el a fontos tudnivalókat – emlékeztetett a tanárnő. Az iskola alsósaival elbeszélgettünk a közlekedésbiztonságról, rövid körkérdésünket jövő kedden közöljük.