2024. április 25., csütörtök

Se vonat, se busz

Az Újvidék és Belgrád közötti vasúti közlekedés szünetelése miatt a Karlóca–Inđija–Ürög környéki települések lakói csak személygépkocsival utazhatnak, ugyanis városi buszjáratok erre nem közlekednek.

A terv szerint az Újvidék–Belgrád vasútvonal korszerűsítése miatt még legalább egy évig szünetelni fog a közlekedés. A fotót Ótos András készítette tavaly ősszel, Čortanovci környékén

A terv szerint az Újvidék–Belgrád vasútvonal korszerűsítése miatt még legalább egy évig szünetelni fog a közlekedés. A fotót Ótos András készítette tavaly ősszel, Čortanovci környékén

A környékbeli települések között mostanáig is gondot jelentett a közlekedés, naponta sokan a vonatot használták. Hozzávetőleg 3500 személyt érint a gond, egyes helyeken az úthálózatot sem építették ki kellőképpen, mivel a helységeket üdülőtelepülésként tartják nyilván.

– Egy évvel ezelőtt, 2018. január 30-án kérvényt és indítványt adtunk át a Városi Közlekedési Közvállalatnál, amelyet 150 helybeli lakos írt alá. Azt szeretnénk, ha újra bevezetnék a városi autóbuszjáratot Banstolig, a közvállalatból azonban azt a választ kaptuk, hogy ügyviteli tervükben nem szerepel az új járat bevezetése. Most már 2019-et írunk, és még semmi előremozdulás sem történt ezzel kapcsolatban. Nem csak a mi falunkat érinti a gond, Banstolig nemrégiben felújították az úthálózatot, és az itteni lakosok szívesen fizetnének buszjegyet. A buszhiány most már nem csupán a mi gondunk, mivel az Újvidék–Belgrád vasútvonal leállta miatt a környező településeken is nagy a gond. Abban reménykedünk, hogy a tartományi kormány és a minisztérium megtesz majd minden tőlük telhetőt azért, hogy megoldódjanak a problémák – magyarázta Branko Simonović, a Minden generáció klubja elnevezésű egyesület elnöke.

Igaz, hogy Čortanovci és Beška település nem tartozik az újvidéki önkormányzat hatáskörébe, de ott is nagyok a gondok. A lakók azt szeretnék, ha újragondolnák a kialakult helyzetet, mert nagy szükség lenne itt is a rendszeres, városi autóbuszjáratokra. – Az említett településeknek valóban nagy szükségük van a rendszeres autóbuszjáratokra, de az új autóbuszvonalak beindításáról előzőleg egyeztetni kell az autóbuszállomásokkal és az üzemeltetőkkel. Az egyeztetésekre félévente kerül sor, végül mindenről a köztársasági minisztérium dönt – mondták a Városi Közlekedési Közvállalatban.

Mile Poštić, a čortanovci helyi közösség elnöke és Nenad Milenković, Karlóca község elnöke egyetért abban, hogy az elkövetkező időszakban megtesznek minden szükséges lépést annak érdekében, hogy az összes, érintett településsel, az újvidéki önkormányzattal és a Városi Közlekedési Közvállalattal olyan megoldást találjanak, amely majd mindegyik félnek megfelel.