2024. április 19., péntek

Munkagéppel erősít az önkormányzat

Nagy teljesítményű traktort vásároltak a dűlőutak karbantartására

A topolyai önkormányzat a költségvetésében mezőgazdasági céleszközként elkülönített keretéből egy nagy erejű munkagépet vásárolt. A 120 lóerős osztrák gyártmányú Steyr típusú traktort a község egész területén használják majd a dűlőutak karbantartására, illetve hóeltakarításra, fűnyírásra és számos más, kommunális célzatú tevékenységre alkalmas.

A 120 lóerős osztrák gyártmányú Steyr típusú traktor (Tóth Péter felvétele)

A 120 lóerős osztrák gyártmányú Steyr típusú traktor (Tóth Péter felvétele)

Kislinder Gábor községi elnök is jelen volt a Komgrad Közvállalatban, amikor a munkagép megérkezett. Elmondta, hogy a 7,8 millió dinárt a községi költségvetésben előre erre tervezték. A törvény szerint is kötelező közbeszerzési eljárást követően most szállították le a munkagépet. Az állami földek bérbe adásából származó községi bevételek csakis szigorú feltételek mellett, céleszközökként használhatóak fel, minisztériumi jóváhagyással.

A beruházás nagyon fontos abból a szempontból, hogy a viszonylag nagy területen elterülő község településeit övező, valamint a városhoz tartozó határrészben is folyamatosan karban kell tartani a dűlőutakat. Korábban az önkormányzat már vásárolt földgyalut erre a célra, de ehhez a traktorhoz egyéb kapcsolható eszközök is csatlakoztathatóak. Kislinder azt is elmondta, hogy a tervek szerint a jövő évi költségvetésben is eszközöket terveznek majd még egy másik hasonló, nagy teljesítményű munkagép beszerzéséhez.

A topolyai önkormányzat tavaly ősszel egy földgyalut vásárolt, melyet a zentagunarasi, a gunarasi és pobedai helyi közösségek közösen használnak a határban lévő utak egyengetésére, karbantartására. A földgyalu 2,7 millió dinárba került. Korábban már a Komgrad is kapott az önkormányzattól földgyalut használatra. A dűlőutak karbantartására megvásárolt gép beszerzésének finanszírozását teljes egészében a topolyai önkormányzat vállalta magára.

Domány Dudás Diana, a Komgrad igazgatója elmondta, hogy az önkormányzat, mint alapító által megvásárolt nagy teljesítményű erőgépet jól ki tudják majd használni a vállalatban. A téli szolgálattól kezdve a földutak karbantartásán keresztül egészen az útpadkák kaszálásáig fel tudjuk használni ezt a járművet. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy saját erőből nem tudtak volna egy ilyen jelentős beruházást megvalósítani. Azt is elmondta, hogy a tél eddigi részében kisebb olyan időszakok voltak, melyek során havazás nehezítette a közlekedést. A Komgrad az illetékességébe tartozó úthálózatot, valamint a városban az utakat és a járdákat tisztítja.

Bata Károly, az oromhegyesi székhelyű Agrotech cég tulajdonosa is jelen volt az átadáson. A traktort leszállító cég képviselője elmondta, hogy egy teljes mértékben osztrák gyártmányú munkagépről beszélhetünk, melynek alkatrészeit is Ausztriában gyártják. A hivatalosan 120 lóerős munkagép ennél még valamivel nagyobb erőt is ki tud fejteni, de mindez a felhasználás körülményeitől is sokban függ. Ő bízik abban, hogy jó kezekbe került a traktor, és jól ki tudják használni az év minden szakaszában.