2024. április 25., csütörtök

Új gépekkel hatékonyabban

A szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat öt új géppel gazdagodott az elmúlt időszakban. Az év elején megszerzett speciális gépek közül négyet saját pénzeszközökből vásároltak meg, egyet pedig a helyi önkormányzat adományozott a közvállalatnak. A járművek összértéke meghaladja a 38 millió dinárt.

Lapunk kérdésére Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezésért és fejlesztésekért felelős munkatársa elmondta, hogy a gépek beszerzésével elsősorban a hatékonyságukat szeretnék megnövelni, ugyanakkor ezen járművek az alkalmazottak munkáját is megkönnyítik.

A közvállalat a helyi önkormányzat segítségével egy Bucher CityCat 2020 típusú úttisztító géppel gazdagodott, amely elsősorban a járdák, kerékpárutak tisztítására szolgál. A jármű elején három kefe található, amelyek közül az egyik többféleképpen állítható, és így a nehezen hozzáférhető részeket is megtisztítja, és rendkívül jól alkalmazható például a padok környékének, illetve a lépcsők tisztításánál. A gép rendelkezik egy két köbméteres tartállyal is. A munkagép ára csaknem 16 millió dinár.

A Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat saját eszközeiből négy járművet vásárolt. Ezek közt szerepel három Isuzu márkájú tehergépjármű. Az egyik a levelek, ágak és a lekaszált fű szállítására alkalmas; a másik Isuzu tehergépjármű kibővített utastérrel rendelkezik, hat személyt szállíthat egyszerre, ezt olyan eseteknél vethetik be, amikor gyorsan kell reagálni, és a munkához szállítókapacitásra és kézi munkaerőre is szükség van; harmadsorban meg kell említeni a hat köbméteres tartállyal rendelkező Isuzu tehergépjárművet, amit a szilárd hulladék gyűjtésénél fognak használni, elsősorban azokban a keskeny utcákban, amelyekben nehéz a manőverezés. A közvállalat emellett gazdagodott egy Fiat Ducato 2.3 multijet típusú kombival is, amit a befogott kutyák és macskák szállítására használnak majd. Ez utóbbi értéke 3,5 millió dinár.

Nikola Jovičić elmondása szerint a közvállalat rendelkezik a fenti gépek szakszerű használatához szükséges megfelelő mennyiségű és képesítéssel rendelkező munkaerővel, így nincs szükség új alkalmazottak kiképzésére. A közvállalat munkatársa lapunknak kifejtette, hogy a lehetőségeikhez mérten igyekeznek évről évre frissíteni a gépparkjukat. Beszélgetőpartnerünk emellett azt is kifejtette, hogy a terveik között szerepel egy nagyobb kapacitású (22 köbméter) szemétszállító tehergépjármű, illetve egy öntözésre szolgáló lajtos kocsi beszerzése.