2024. április 19., péntek

Év eleji költségvetés-módosítás

Növekedett Kishegyes község éves költségvetése – Meghozták a kommunális rendre vonatkozó szabályzatot

Tegnap délelőtt tartotta 26. rendes ülését Kishegyes Község Községi Képviselő-testülete, jelenlegi összetételében.

Az ülésnek a feltett kérdésekkel együtt 15 napirendi pontja volt, köztük olyan lényegesek, mint a 2019-es évi költségvetés módosítása. Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke ennek kapcsán azt nyilatkozta a médiának, hogy az év elején történő költségvetés-módosítás nem igazán számít szokványosnak.

– E szokatlan költségvetés-módosításnak pozitív oka volt, december utolsó napjaiban a szerb kormány 25 millió dinárt utalt át községünknek. Mi már korábban meghoztuk a 2019-es évi költségvetésünket, és ezt a 25 milliót is bele kellett építeni, ezért módosítottuk a költségvetést ilyen korán. A kormánytól kapott pénz nagy részét a leendő szennyvíztisztító trafóállomásának kiépítésére fogjuk fordítani, illetve egyéb közművekre – mondta el a kkt-elnök.

A képviselő-testület jóváhagyta a kommunális rendre vonatkozó javaslatot is. Szűgyi elmondása szerint ez azért hozták, hogy a polgárok tisztában legyenek a kötelességeikkel.

– Ez a határozat azt szabályozza, hogy polgáraink hogyan viselkedjenek a kommunális dolgok terén. Ide tartozik a hó eltakarítása, a házuk előtt lévő zöldterületek karbantartása, plakátragasztás, az árkok tisztítása, stb. Ezzel a határozattal mindezt szabályoztuk, és ezeket a szabályokat minden háztartásba eljuttatjuk nyomtatott formában. A határozat büntetéseket is előirányoz azok számára, akik nem tartják be a szabályokat. A polgárok többsége eleve betartja mindazt, amiről ez a szabályzat szól, de sajnos vannak negatív példák is – hangoztatta a kkt-elnök, majd kiemelte, hogy elfogadták a Komunál Közvállalat idei program- és pénzügyi tervét is. Ez azért lényeges, mert a közvállalat bevételeinek 87 százalékát a piacról szeretné megvalósítani, és csak 13 százalékban támaszkodna községi pénzekre. Ez azt mutatja, hogy a közvállalat a saját lábára fog állni, fogalmazott Szűgyi.

A képviselő-testület jóváhagyta a Regionális Hulladéktároló Kft. 2019-es évi ügyviteli tervét és külön programját is.