2024. március 29., péntek
HÍREK A FORMULA–1-BŐL

Hosszabbítottak Bakuval

Három évvel meghosszabbították a Formula–1-es Azerbajdzsáni Nagydíj érvényben lévő szerződését, így Baku 2023-ig biztosan otthont adhat a futamnak. Az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media kedden jelentette be, hogy az idén ez az első hosszabbítás, melyet már aláírtak. Hozzátette, az elmúlt két évben Belgium, Kína, Németország, Japán és Szingapúr már hosszabbított. „A bakui verseny nagyon rövid idő alatt az egyik legkedveltebb futam lett, és eddig minden alkalommal látványos, szoros csatát hozott” – jelentette ki Chase Carey, a Formula–1 első embere.

Az idei Azerbajdzsáni Nagydíjat április 28-án rendezik, a világbajnoki szezon március 17-én Ausztráliában kezdődik.

Red Bull február 13-án

A világbajnoki címvédő Mercedeshez hasonlóan a Red Bull istálló is február 13-án mutatja be idei versenyautóját. A konstruktőrök vb-pontversenyében tavaly harmadik osztrák csapat motorbeszállítót váltott, és az idén már nem a Renault, hanem a Honda erőforrásait használja majd. A tavalyi pilótapárosból a 21 éves holland Max Verstappen az istállónál maradt, de az ausztrál Daniel Ricciardo távozott, helyére a francia Pierre Gaslyt szerződtették.

A Mercedes múlt héten jelentette be, hogy február 13-án Silverstone-ban leplezi le az idei autóját, és ugyanezen a napon tartja majd hivatalos bemutatóját Torontóban a Racing Point csapat, amely korábban Force India néven szerepelt. Elsőként az egyesült államokbeli Haas istálló prezentálja majd autóját csütörtökön, majd a Toro Rosso következik Londonban jövő hétfőn. A Renault jövő kedden, a McLaren pedig jövő csütörtökön tartja bemutatóját, míg a Ferrari jövő pénteken élő internetes közvetítés során leplezi le idei versenyautóját. Az idén Alfa Romeo Racing néven induló Sauber várhatóan február 18-án mutatja be az autóját. A Williams még nem közölte a bemutató dátumát.

A szezon első hivatalos tesztje február 18-án kezdődik Barcelonában, a vb pedig március 17-én rajtol a melbourne-i Ausztrál Nagydíjjal.

Szimulátoron a Ferrari

Két olasz versenyző mellett az új-zélandi Brendon Hartley és a német Pascal Wehrlein is a Ferrari versenyautójának fejlesztését segíti az idei szezonban. A 29 éves Hartley tavaly még a Toro Rosso pilótája volt, míg a 24 esztendős Wehrlein 2016-ban és 2017-ben teljesített világbajnoki szezont, előbb az azóta megszűnt Manor, majd a Sauber versenyzőjeként. A két pilóta az olasz istálló maranellói központjában szimulátoron fogja tesztelni a Ferrari legújabb versenyautóját, segítve ezzel a vb-sorozatban szereplő négyszeres világbajnok Sebastian Vettel és a monacói Charles Leclerc munkáját.

Hartley és Wehrlein mellett két olasz versenyzőt, Antonio Fuocót és Davide Rigont nevezte ki ugyanerre a feladatra a Ferrari. Tavaly az orosz Danyiil Kvjat és az olasz Antonio Giovinazzi volt a Ferrari szimulátoros fejlesztőpilótája, de előbbi a Toro Rossónál, utóbbi pedig az idén Alfa Romeo Racing néven induló Saubernél kapott versenyzői állást a mostani idényre.