2024. április 18., csütörtök

Egykép(p)

Közös kiállítást szerveztek a vajdasági kisebbségi művelődési intézetek

A vajdasági kisebbségi művelődési intézetek állami intézményként való működésük 10 éves jubileumát ünnepelték 2018-ban. Ebből az alkalomból közös kiállítássorozatot szerveztek kortárs képzőművészeti alkotásokból Egykép(p) címmel. A tárlaton egy-egy fiatal művész képviseli mind az öt kisebbségi, valamint a többségi nemzetet. A szabadkai, újvidéki és nagybecskereki helyszín után kedden este utolsó állomásként Zentán, a Városi Múzeumban is megtartották az ünnepélyes megnyitót, melyen egyaránt jelen volt a Vajdasági Horvát Művelődési Intézet, a Vajdasági Román Művelődési Intézet, a Vajdasági Ruszin Művelődési Intézet, a Vajdasági Szlovák Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Perpauer Attila, Zenta község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja köszöntőjében elmondta, a hat nemzetet itt képviselő fiatal alkotók egységes nyelven szólnak hozzánk, művészetük nyelvén, ugyanakkor magukkal hozzák azt a sokszínűséget, azokat a jellemzőket, miket nemzeti identitásuk hordoz, s amit abból a közegből hoznak magukkal, amelyben felnőttek. A kiállítás egyaránt felhívja a figyelmet a kortárs művészetre, a fiatal tehetségek támogatásának fontosságára és társadalmunk sokrétűségére.

A kiállítás anyaga kurátorának, Nela Tonković művészettörténésznek ismertetőjét Virág Kiss Anita, az est konferansza tolmácsolásában hallhattuk. Ebben elhangzott, hogy a kiállítás betekintést enged a pillanatnyi vajdasági művészeti színtérre, a célja pedig, hogy rámutasson néhány kulcspontra. A témák, melyek e fiatal művészeket foglalkoztatják, valamint ezeknek műfaji változatossága több határt is átlép. A témák és műfajok határait, ugyanakkor a fizikai határokat is. Ezek az alkotók a művészet tágabb értelmében is jelentősek, s nem csupán vajdasági, sőt európai viszonylatban. Arra késztetnek bennünket műveik által, hogy elgondolkodjunk a legkülönbözőbb problémák felett, melyek nem csupán a művészetet, de általában a teljes életünk lényegi kérdéseit is érintik. Határátlépéseikkel szabadabbá és szebbé teszik ezt az életet. Tonković az intézeteinknek is ugyanezt a sikert kívánta további működésükkel kapcsolatban, hozzátéve, hogy ez eddig is így történt.

A kiállítók: Nagy Abonyi Dávid, Valentina Broștean, Darjan Gardi, Alena Klátiková, Lea Vidaković és Maja Rakočević Cvijanov. A tárlat február 28-ig tekinthető meg a zentai Városi Múzeumban.