2024. április 20., szombat

Magyarország a térség meghatározó fegyveres erejévé akar válni

Magyarországnak és a térségnek erős, ütőképes Magyar Honvédségre van szüksége – mondta tegnapi budapesti éves értékelő értekezletén a magyar honvédelmi miniszter. Benkő Tibor szerint: a magyaroknak és a térségben lakóknak elengedhetetlenül fontos, hogy békében és biztonságban élhessenek, és ezt a jövő nemzedékeknek is meg kell teremteni.

2018 májusában, amikor az új kabinet megalakult, a kormányzati célkitűzések egyik markáns megfogalmazása az volt, hogy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget akarnak, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt. A térség meghatározó fegyveres erejévé kell válni – közölte a miniszter.

A megkezdett haderőfejlesztés az elmúlt majd fél évszázad legátfogóbb és legkomplexebb védelmi fejlesztése, amelynek keretében valamennyi fegyvernem megújul. Ehhez megvan a kormány erkölcsi és anyagi támogatása. A 2018-ra meghatározott célkitűzéseket tavaly május után, az új kormány megalakulása után kiegészítették. Példaként emelte ki az önálló Magyar Honvédség Parancsnokságának létrehozását, egyúttal az integrált honvédelmi minisztériumi struktúra átalakítását, a politikai és katonai vezetés, irányítás szétválasztását.

Emellett az Országgyűlés több törvényt módosított, fogadott el, például bevezették a honvédelmi veszélyhelyzet kategóriáját, a hadkötelesek korát 50 évre emelték, továbbá létrehozták a honvédelmi alkalmazotti besorolást. Utóbbi kapcsán elmondta, a korábbi közalkalmazottak átminősítésükkel 35 százalékos illetményfejlesztést is kaptak.

Benkő szólt a 2015-ben megalkotott életpályamodellről, a megkezdett illetményfejlesztésről is. Elmondta, amikor a gazdaság fejlődik, a foglalkoztatottak létszáma nő, egyre nehezebb katonát találni. Ezért korszerűbb illetményrendszerre van szükség. A tervek szerint ebben a hónapban meg is kezdődnek az erről szóló egyeztetések. Az önkéntes tartalékos rendszerről elmondta, egyre több fiatal jelentkezik szolgálatra. 2012 és 2018 között több ezerrel bővült az önkéntes tartalékos katonák létszáma, amely napjainkban meghaladja a 8 ezret. 2010 és 2018 között mintegy 15 százalékkal nőtt  a honvédség létszáma – mondta a miniszter.

Benkő kiemelte, hogy a haderőfejlesztéshez szükség van a költségvetési fedezetre. Felidézte: a kormány határozatban vállalta 2015-ben, hogy a következő években minden évben a GDP 0,1 százalékával emelik a honvédelmi költségvetést, így már 2018-ban elérték az 1,41 százalékot.

A haditechnikai fejlesztésekről szólva elmondta, olyan eszközöket szereznek be, amelyek a katonai igényeknek, az ország gazdasági érdekeinek is megfelelnek. Megkezdték a kézifegyverek magyarországi összeszerelését, és nemcsak a katonákat, hanem valamennyi fegyveres szervet ellátják majd kézifegyverekkel.