2024. április 25., csütörtök

Anarchisták és kurd aktivisták szállták meg a görög-török kereskedelmi kamarát Athénban

Rövid időre megszállták a görög-török kereskedelmi kamara épületét szerdán Athénban a Rubicon nevű görög anarchista csoport tagjai és kurd aktivisták, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat Abdullah Öcalannal, az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) bebörtönzött vezetőjével - közölte a Szkai görög tévécsatorna.

A bemutatott képsorokon látni lehetett, hogy a tüntetők az épület oldalára egy hatalmas, görög nyelvű transzparenst függesztenek ki, amelyen ez volt olvasható: "Szolidaritás a Törökországban és Európában 91 napja Öcalan elszigetelt fogva tartása ellen éhségsztrájkolókkal".
A görög biztonsági erők azonban gyorsan véget vetettek a tiltakozó akciónak. A rendőrség közlése szerint húsz tüntetőt - tíz kurdot és a Rubicon tíz tagját - őrizetbe vettek. A hatóságok közölték azt is, hogy a görög-török kereskedelmi kamara a szokásos rendben folytatja működését.
Az éhségsztrájkolók egyike Leyla Güven, a kurdbarát, ellenzéki Népek Demokratikus Pártja (HDP) képviselőnője. Güven tavaly novemberben azért kezdett éhségsztrájkba, hogy tiltakozzon Abdullah Öcalan fogva tartási körülményei ellen. Güvent 2018 januárjában azért vették őrizetbe és tartóztatták le a török hatóságok, mert felszólalásaiban, valamint a közösségi médiában tett bejegyzéseiben bírálta az északnyugat-szíriai Afrín körzetében a helyi kurd erők ellen egy éve indított, Olajág fedőnevű török hadműveletet. Bár 2019. január 25-én szabadlábra helyezték, a képviselőnő közölte, hogy tovább folytatja a tiltakozásnak ezt a formáját.
A PKK, amelyet Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősített, 1984 óta folytat fegyveres felkelést Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért. Vezetőjét, Öcalant 1999-ben fogták el, és jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti a Márvány-tengeren található Imrali börtönszigeten.
A Rubicon 2009-ben alakult meg a Görögországot sújtó gazdasági válság nyomán. Az anarchista szervezet azóta több tucat akciót hajtott végre különböző intézmények, minisztériumok, nagykövetségek, valamint külföldi cégek és szervezetek görögországi képviseletei ellen.