2024. március 19., kedd

Szerbia annyira sikeres, mint még soha

Siniša Mali elmondása szerint a költségvetési többlet háromszorosa a tervezettnek

Januárban a költségvetési többlet háromszor nagyobb volt a tervezettnél, erősítette meg a Pink tv reggeli műsorában vendégeskedve Siniša Mali pénzügyminiszter, majd közölte, hogy továbbra is minden jel arra utal, hogy az idei év pénzügyileg és gazdaságilag is kiemelkedő lesz, „noha számos tennivaló vár még a kormányra”. A költségvetés stabilitásának a folyományaként a polgárok joggal reménykedhetnek a bér- és a nyugdíjemelésben, de az is szinte már biztos, hogy egymás után épülnek majd az utak és a hidak, ám ezúttal nem hitelből, emelte ki a pénzügyi tárca vezetője.

Szerbia három egymást követő éven át többletet jegyez a költségvetésben. A szufficit tavaly a Bruttó Nemzeti Termék 0,6 százalékát tette ki, vagyis a többlet 600 millió euróval volt nagyobb a tervezettnél. A munkanélküliség arányát is sikerült tovább csökkentenünk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a munkanélküliség aránya 2013-ban 25,9 százalékot tett ki, míg tavaly már csak 11 százalékot. A siker ellenére továbbra is minden egyes munkahelyért, illetve beruházásért megküzdünk. Mostanra nyugodtan megállapíthatjuk, hogy Szerbia nem a túlságosan eladósodott országok közé tartozik és képes lenne szembeszállni egy esetleges újabb gazdasági válság következményeivel. Az állam tartozásai a GNP 50 százalékát teszik ki. A költségvetési konszolidáció megkezdése előtt az adósságok a GNP 70 százalékát tették ki – taglalta Mali, majd megcáfolta azokat a vádakat, hogy a kormány szándékosan szerényebb eredményeket tervez év végén, a következő évi állami költségvetés tervezésekor, azért, hogy később többletet, azaz sikert könyvelhessen el. A költségvetés konzervatív és észszerű, semmiféle trükkökkel nem él a hatalom, nyomatékosította Mali.

Mostanra a behozatal 74 százalékát sikerült lefedni kivitellel, ami a számos, újonnan megnyílt gyárnak köszönhető, az infláció 2 százalékot tesz ki, a dinár pedig évek óta erősebb az eurónál, vagy ugyanolyan szinten van, mint az euró, sorolta a pénzügyminiszter, aki szerint a jövőben is a rendszerbeli reformok végrehajtására, továbbá az állami vállalatok, valamint a közigazgatás erősítésére kell összpontosítania a kormánynak.