2024. március 29., péntek

Megjelent az idei első IPARD-pályázat

Akár kétmillió euró is odaítélhető programonként

A Mezőgazdasági-, Erdő- és Vízgazdálkodási Minisztérium közzétette a hús- és tejtermelés, valamint a gyümölcs- és zöldségtermesztés európai uniós támogatását célzó nyilvános felhívást.

Az IPARD-eszközökre (Instrument for Pre-Accession in Rural Development), azaz az Európai Unió mezőgazdaság- és vidékfejlesztési előcsatlakozási programjában Szerbia számára jóváhagyott pénzre ebben a kiírási körben március 11-éig lehet pályázni.

A legfőbb cél a mezőgazdasági termelőknek és az ágazat feldolgozóinak a támogatása, kapacitásaik bővítése, és mindannyiuk általános felkészítése az európai standardokra.

Az mezőgazdaság-fejlesztési előcsatlakozási IPARD-program eszközeire családi gazdaságok, vállalkozók, gazdasági társaságok, földműves-szövetkezetek pályázhatnak, ha bővíteni, korszerűsíteni szeretnék a hús- és tejtermelést, gyümölcs- vagy zöldségtermesztést, és ha vállalni tudják, hogy a támogatás kifizetésétől számított öt évig az eredetileg megjelölt célra használják fel az uniós eszközöket.

Az állattenyésztőknek, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztőknek odaítélhető összeg 10 000–1.000 000 euró, a tejtermelési szektorban gazdálkodók 10 000–2 000 000 eurót is kaphatnak. A részleteket az érdekeltek megtalálhatják ezen az internetes címen: www.ipard.co.rs .

Az agrártárca úgy tervezi, hogy az év végéig még 4 nyilvános felhívást tesz közzé.