2024. április 24., szerda

Szerelemfesztivál a belvárosban

Vasárnap este a Szabadság téren a Zvončići (Csengettyűk) gyermekkórus fellépésével megnyílt a harmadik Szerelemfesztivál, három héten át érdekes tartalmakat kínál majd kicsiknek és idősebbeknek egyaránt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az idei Szerelemfesztivál három hétig tart, és gazdag programot kínál az érdeklődőknek. A vasárnap esti megnyitón rengeteg szív alakú lufit eresztettek a levegőbe annak jeléül, hogy Újvidék a szerelem és a tolerancia városa.

– Rendkívül fontos az, hogy sokat beszéljünk a szerelemről. Amikor az első Szerelemfesztivált szerveztük, sokan arra gondolhattak, hogy csak partneri szerelemről szól a rendezvénysorozat, de mi valójában a művészetek, a kultúra, az élelmiszerek, az állatok iránti szeretetről üzentünk, így az idei eseményen ezekre a részletekre helyeztük a hangsúlyt – magyarázta Jelena Jovičić, a rendezvényegyüttes sajtófelelőse.

A Szerelemfesztivál részletes programja a Szabadság téren is látható, faházikókat helyeztek el a téren, amelyekben kisiparosok, kézművesek és szakácsok különféle kínálattal várják az érdeklődőket. Ezenkívül, az idén is a téren kapott helyet a szerelemkapu és a fiáker, mind a kettő kiváló fotózási lehetőséget kínál. A Dnevnik napilap honlapja emlékeztet arra, hogy a fesztivál idején számos rendezvénnyel ajándékozzák meg az újvidékieket, a Putokaz 021 Idegenforgalmi Ügynökség tematikus sétákat szervez, amelyek mind a szerelemhez kötődnek.

A Matica srpska és a Beljanski Emlékgyűjtemény is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba, így az érdeklődők megtudhatják azt, hogy milyen, szerelemhez fűződő történetek állnak az említett művelődési intézményekben látható, egyes művészeti alkotások hátterében. A Kortárs Művészetek Múzeumában filmvetítéseket tartanak, természetesen a szerelem tematikájához fűződő alkotásokat nézhetünk meg. Az érdeklődők a vetítések alkalmával találkozhatnak híres, jugoszláv filmszereplők leszármazottaival. A fesztiválnak az idén is humanitárius jellege van.

A Szerelemfesztivált az idén a Subsidium, a HBO Color Media Events, a Color Media Comminications és a Ninamedia ügynökségek és szervezetek valósítják meg, az újvidéki önkormányzat támogatásával.