2024. március 28., csütörtök

Adyra emlékeztek

Topolyai szavalók és népdalénekesek produkciója a Kodály-központban

Népes közönség volt kíváncsi hétvégén a topolyai Auróra Beszédművészeti Műhely szavalóinak és a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Csiripiszli kórusának műsorára, melyet Ady Endre neves költőnk halálának 100. évfordulója jegyében tartottak.

A topolyai közönség Ady Endre verseiből és magyar népdalokból hallhatott összeállítást (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A topolyai közönség Ady Endre verseiből és magyar népdalokból hallhatott összeállítást (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Kodály székház nagytermében fellépő dalos lánykákat Kisimre Szerda Anna, a szavalókat pedig Péter Irén készítette fel. A tanárnő 2016 ősze óta egyengeti az Auróra Beszédművészeti Műhely keretében az irodalomkedvelő gyerekek és fiatalok útját.

– Vass Borsodi Borbála tanárnő és Gazsó Hargita után vettem át a műhely vezetését. Az Auróra próbáit átlagosan 10 gyermek látogatja, és alkalomtól függően vagyunk többen vagy kevesebben is. Mivel nyugdíjas vagyok, rugalmasabb az időbeosztásom, ezért úgy alakítjuk a munkánkat, hogy alkalmazkodjunk a gyerekek szabadidejéhez. Általában a táncfoglalkozások előtt iktatunk be egy kis szavalópróbát – mondta el Péter Irén tanárnő, akitől az iránt érdeklődtünk, hogy a 100 évvel ezelőtt elhunyt Ady Endre munkássága iránt fogékonyak-e a gyerekek és az ifjúság.

– Ady Endre személyisége, verseinek repertoárja teljesen beleilleszkedik a mai megosztott magyar társadalmi hangulatba. Ady vallását gyakorló református családban nőtt fel, és ilyen konzervatív alapokkal élte meg a költészetét is. Neki nincsenek istenkereső versei, mint – mondjuk – József Attilának, ő belenőtt a hit, a vallás nyújtotta válaszokba. Ezzel találkozunk akár a Karácsonyi regében vagy Az Úr érkezése című költeményében, amikor a nagy bajban a Mindenhatóhoz fordul. Ez is aktuális lehet a ma embere számára, korosztálytól függetlenül – mutatott rá a tanárnő.

– A társadalmi megnyilvánulásai miatt a jobb- és a baloldal is magáénak tekinti. És jó lenne, ha ez a megbékélést terjesztené vele kapcsolatban, nem az értelmetlen csatákat. Nagyon sok zseniális verse is van, és akadnak kevésbé sikerültek. A fiatalokat például meg lehet szólítani azzal a momentummal is, hogy a közelmúltban mind ez idáig elfelejtett felvételek kerültek elő a temetéséről. Ezeken azt láthatjuk, hogy hatalmas tömeg vett részt, és tanítási szünet volt a középiskolákban. Amiért aktuális a költészete ma is, hogy fiatalon őt sem értették meg, mint ahogy az ifjúság lángolását általában értetlenség övezi a felnőttek világában. Vagy a műsorunk címével megegyező Tűz csiholója, ami arról szól, hogy csak a bátrak vihetik valamire. Általános iskolában még a Párizsban járt az ősz című szimbolista verset tanítjuk, mivel nem biztos, hogy a fiatalabbak megérthetik Ady szellemiségét. A középiskolások viszont már nagyon értik, a nagy-nagy tüzes, szenvedélyes Léda-verseit. Az egyik kis szavalónk például a Meg akarlak tartani című verset lelkesen vette a kezébe, hogy „ó, ez most éppen nagyon aktuális” számára. Ezekért a pillanatokért is megéri foglalkozni a gyerekekkel – mesélte mosolyogva a tanárnő, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy mennyire lesz sűrű az Auróra idei éve.

– A múlt év a megalakulásunk 20. évfordulójának jegyében telt. Rengeteg fellépéssel, szemlével, versennyel tarkítva zajlott, és úgy tűnik, az idén sem fogunk unatkozni. Kötelezően közreműködünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörése alkalmából, a topolyai Nyugati temetőben szervezett megemlékezésen, és ez lesz a következő fellépésük a szavalóinknak. Majd Topolya szülöttjére, Tóth Ferencre emlékezünk egy vajdasági szintű szavalóverseny keretében. Ez után pedig több tartományi verseny, alkalmi fellépés felé irányítjuk figyelmünket az év folyamán, és igyekszünk helytállni, mint ahogy eddig is. Tavaly fényes érmekkel, elismerésekkel tértek haza a gyerekek – nyilatkozta Péter Irén, az Auróra Beszédművészeti Műhely vezetője, és elmondta azt is: nagyon örül annak, hogy a népes közönség lelkesedéssel fogadta Ady verseit és a népdalokat.

Bálint-napi pályázat


A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és az Auróra Műhely 19. alkalommal hirdeti meg a Bálint-napi irodalmi és képzőművészeti pályázatát Topolya község tanulói számára. Az irodalmi pályázat az Ady-évforduló jegyében zajlik, ezért címeknek idézeteket javasolnak Ady Endre szerelmes verseiből. Az irodalmi pályázaton az általános iskola 5. osztályától a középiskola 4. osztályáig vehetnek részt a tanulók, a képzőművészeti pályázaton pedig az alsósok. További információ a 024/711-554-es, illetve a 064/246-46-79-es telefonszámokon kapható. A díjkiosztóra február 15-én 18 órakor kerül sor, a Kodály-központban.