2024. április 25., csütörtök

Kamarazenekarok bemutatkozása

A Szabadkai Zeneiskola az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját. A jubileumról az egész tanévben különböző koncertekkel emlékeznek meg. Az intézmény idei első rendezvényére, az elsősorban tanulókból álló kamarazenekarok hangversenyére csütörtökön 19 órai kezdettel kerül sor a Városháza dísztermében. A belépés díjtalan.

A rendezvénnyel kapcsolatban kedden sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretein belül Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója, Tamara Marković, az intézmény szólóének szakosztályának vezetője, valamint Tokodi Károly igazgatóhelyettes ismertette a részleteket.

Tamara Marković, Dragana Nikolić és Tokodi Károly (Fotó: Benedek Miklós)

Tamara Marković, Dragana Nikolić és Tokodi Károly (Fotó: Benedek Miklós)

Hetedik alkalommal szervezik meg a tanintézmény kamarazene-hangversenyét, amelyen a zeneiskola tanulói és munkatársai mellett hagyományosan meghívott vendégek is fellépnek. Idén a belgrádi Davorin Jenko Zeneiskola, valamint a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola kamarazenekarainak játéka színesíti az estet.

– A koncertet úgy állítottuk össze, hogy a zeneiskola mindegyik szakosztálya bemutatkozhasson rajta, tehát az énekesek, a vonósok, a pengetősök, a fúvósok, akiknek tantervében külön tantárgyként szerepel a kamarazene. A program az idén is sokszínű lesz. Az iskolában jelenleg mintegy 23 kamarazenekar van, és a program összeállítása előtt egy meghallgatást rendeztünk, így a hangversenyen a legjobbak lépnek fel – fogalmazott Tamara Marković, akitől azt is megtudtuk, hogy a rendezvény nagyszerű alkalmat nyújt arra, hogy felmérjék a tanulóik tudását, ügyességét a minőséget képviselő vendégekéhez viszonyítva.

A közönség soraiban helyet foglalók a hangverseny végén egy kérdőívet töltenek ki, amelyen bejelölhetik, hogy nekik mely előadás tetszett leginkább. Így a rendezvénynek versenyjellege is van.

A Szabadkai Zeneiskola következő koncertjére március ötödikén kerül sor, amikor is tamburaestet tartanak a tanintézmény egykori és jelenlegi hallgatóinak közreműködésével.