2024. április 23., kedd

Omladozik a Pin-villa

Nagybecskerek egyik szimbóluma talán nem bírja ki a soron következő telet
Nagybecskerek egyik szimbóluma (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek egyik szimbóluma (Fotó: Kecskés István)

Nagybecskerek egyik nagy problémája a régi épületek állapota, ami miatt sokat körbe kellett már keríteni, mert a lehulló vakolat és más épületanyag már veszélyeztette a járókelőknek a testi épségét. A közvetlen városközpontban több ilyen épület is van. A főutcán egyet már le is bontottak. A minap pedig kidőlt a sorsára hagyott Pin-villa kerítésének a fala is. A város annyit tett, hogy eltakaríttatta az épületanyagot és szalaggal körbehúzta. Az épület körül azonban továbbra se biztonságos közlekedni: különösen a megdőlt kémény lehet veszélyes. Az épület jelenlegi állapotából ítélve (már a tetőzet kezd beszakadozni) félő, hogy a város  egyik szimbóluma nem bírja ki a soron következő telet.

A villát Leon Stegenwald építtette 1894-ben. Az épület a romantizmus és az akkor feljövőben levő szecessziós irányzat keveréke. Két évvel a felépítése után Dániel Ferenc vette meg, és sokáig Dániel-villaként volt ismert. Ma a Pin család után Pin-villaként emlegetik. Paja Pin földmérő 1928-ban lett a villa (ötödik) tulajdonosa. Az új tulajdonos már akkor tetemes összeget fordított az épület felújítására és a családi élet szükségleteihez való átépítésére. Feleségével, Agnicával, fiával, Stipával, valamint lányaival, Verával és Zorkával 1943-ig éltek a villában, amikor a németek kiköltöztették őket. Az épületbe a vámhatósági igazgatóság került. A második világháború után egy ideig az állambiztonság használta, majd pedig a tüdőkórház rendelője volt.

A Nagybecskereket átszelő főút megépítése óta áll gazdátlanul. A felújításához szükséges pénz hiánya mellett a legnagyobb probléma az épület tisztázatlan vagyonjogi helyzete.