2024. április 19., péntek
AMERIKAI FUTBALL – LIII. SUPER BOWL

Brady és a Pats újra a csúcson

Hatodik alkalommal diadalmaskodott a Super Bowlon a New England Patriots csapata, miután az atlantai fináléban bő 70 ezer néző előtt 13:3 arányban legyűrte a Los Angeles Rams csapatát.

Tom Brady a lányával, Viviannal ünnepelte hatodik sikerét (Fotó: Beta/AP)

Tom Brady a lányával, Viviannal ünnepelte hatodik sikerét (Fotó: Beta/AP)

Az összecsapás előzetes pikantériájához tartozott, hogy az azóta szupersztárrá felnövő Tom Brady quarterback karrierjével párhuzamosan felemelkedő Patriots első győzelmét 2002-ben aratta – az akkor még St. Louis-i székhelyű Rams felett (20:17).

A látványos, pontgazdag és támadó szellemű nagydöntőben reménykedő rajongók hamar letehettek álmukról, hiszen a mérkőzés rendkívül szoros, óvatos, a védekező egységek által uralt játékkal indult. A legendásan rossz kezdő Hazafik és a hajszállal esélytelenebbnek tartott Kosok egyaránt a biztonságra törekedtek a támadásoknál, míg a védelmi szekciók mindkét oldalon számos bravúros szerelést és emberlevitelt produkáltak. Az első negyed egyetlen pontszerzési lehetősége Stephen Gostkowski, a New England rúgója előtt adódott, ám a rutinos játékos mellélőtte a mezőnygólkísérletet. Az első pontokat a második negyed ötödik perce hozta, amikor Gostkowski második próbálkozását már értékesíteni tudta (3:0).

A mindössze 24 éves Jared Goff vezényelte Rams-támadás a harmadik játékrész derekán jutott el az egyenlítésig, Greg Zuerlein rúgónak már az első mezőnygólkísérlete pontos volt (3:3). A rendkívül kevés pontot hozó három negyed után következhetett a döntő periódus, amelyben a New England – csakúgy mint két évvel ezelőtti, történelmi fordításuk alkalmával – képes volt megtörni a jeget. Brady játékszervezése egyre javult, s ennek köszönhetően végül Sony Michel futotta meg a finálé első és egyetlen touchdownját (9:3) két yardról. Gostkowski az extrapontot is értékesítette (10:3), majd, miután a Pats visszavert egy Rams-támadást, bő egy perccel a vége előtt újabb mezőnygóllal tett pontot a találkozó végére (13:3).

A mérkőzés legértékesebb játékosának a győztes csapat elkapóját, Julian Edelmant választották meg, aki Brady 10 passzát kapta el, ezzel 141 yardot szerezve a Patsnek.

Ahogy az a Patriots és Brady nagydöntői esetében már nem újdonság, ismét több rekord született. A mérkőzés ugyanis minden idők legkevesebb pontot hozó nagydöntője lett, korábban ezt a „címet” az 1973-as, 7. Super Bowl tartotta, amelyen 21 pontot szereztek a felek (Miami Dolphins–Washington Redskins 14:7). A Patriots emellett beállította a Pittsburgh Steelers hat győzelemből álló csúcsát, Brady pedig az első NFL-játékos lett a történelemben, aki hatodszor emelhette magasba a trófeát, valamint 41 évesen a legidősebb Super Bowl-győztes quarterbackként vonulhat be az NFL nagykönyvébe.