2024. április 19., péntek

A virtuális világ veszélyei

A gyerekek 85 százaléka mindennap rákapcsolódik a világhálóra

A leggyakrabb és legsúlyosabb visszaélések, amelyeket interneten követnek el, a gyerekek ellen irányulnak. Ma, a biztonságos internet napja alkalmából megtartott konferencián Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a probléma megoldásában az oktatásügy és a szülők határozottabb fellépése szükséges.

Az államtitkár elmondta, a két évvel ezelőtt létrehozott telefonközpontba, amelyet a gyerekek internethasználatának biztonsága céljából alapítottak, több mint 7000 hívás érkezett. Ebből 1380 bírósági eljárás lett, és 155 esetben bűncselekményt állapítottak meg.

A statisztikai adatok rámutatnak arra, hogy leggyakrabban kortársbántalmazásról beszélhetünk, amihez a közösségi hálókat használják fel, de a fiatalok toborzása és a pedofília is visszatérő jelenség. Matić érdemesnek tartotta azt is hozzátenni, hogy egyre több gyerek az internetes játékoktól válik függővé.

A fiatalok internethasználatának biztonságára különböző módokon az oktatási minisztérium is igyekszik rámutatni, így jött létre az oktatás és a tudomány digitalizációjával foglalkozó szakcsoport, illetve az informatika tantárgy keretében igyekeznek a diákoknak rámutatni arra, hogyan kell az internetet biztonságosan használni.

Katarina Aleksić, az oktatási miniszter tanácsadója kiemelte, a minisztérium keményen dolgozik azon, hogy a tanulók a világ „lakóivá” váljanak. Ezért nem beszélhetünk tiltásról, csupán arra kell megtanítanunk a gyerekeket, hogyan kell biztonságosan használni az internetet, illetve hogyan tudják magukat megvédeni a világhálón.

Nada Toderoskov pszichológus arra figyelmeztetett, hogy a gyerekek egyre inkább fordulnak a virtuális világ felé, és háttérbe szorul a családon belüli kommunikáció. Szavai szerint a gyerekek olyan világban nőnek fel, amiben elvárás, hogy több oldalról érje őket inger. A videojátékok, az internetes kommunikáció eleget tesz ennek az elvárásnak, de sajnos egyoldalú kommunikációról van szó, mert amikor a való világban kell valamilyen problémát megoldaniuk, nehézségekbe ütköznek.

A kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztérium  IT karavan 02 elnevezésű kampányának statisztikai adatai szerint a gyerekek 85 százaléka használja az internetet naponta több mint egy órán keresztül. Éppen ezért a gyerekek könnyű célpontnak számítanak. A szülők 11 százaléka vallotta be, hogy a gyerekeik ismeretlen személyekkel lépnek kapcsolatba az interneten keresztül, sőt a szülők 30 százaléka azt is elmondta, hogy gyerekeik az interneten találkoztak már a korukhoz nem megfelelő tartalmakkal.

A gyerekek 11 százaléka esett már kortársbántalmazás áldozatául, miközben a szülők csupán 17 százaléka érzi úgy, hogy meg tudja védeni gyermekét az interneten történő visszaélésektől.