2024. április 20., szombat

Folytatódik a polgárok eladósodása

Az idei év első hónapjában decemberhez viszonyítva több készpénzhitelt igényeltek a bankoktól

A Szerbiai Bankok Egyesületének kimutatása szerint idén január végén a polgárok, a gazdasági társaságok és a magánvállalkozók összes tartozása nagyjából 2 359 milliárd dinárt tett ki. Ez 0,2 százalékkal kevesebb, mint 2018 legvégén.

A gazdasági társaságok január végi adóssága bankhitel, vagy egyéb, hasonló tartozás címén 1 347 milliárd dinárt tett ki – ez 0,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly év végén –, a vállalkozók adóssága 49,1 milliárd dinárt – ez 1 százalékos csökkenést jelent –, viszont a polgárok adóssága 0,1 százalékkal növekedett 2018. december véghez viszonyítva és ez idei év első hónapjának a végén 963,3 milliárd dinárt tett ki.

A kimutatás szerint a polgárok által igényelt hitelek lajstromából elsősorban a készpénzhitelek tekintetében jellemző növekedés – 0,5 százalékos –, de növekedtek a lakásvásárlási hitelek is – 0,4 százalék –, míg a fogyasztói hitelek 0,2 százalékkal csökkentek, de csökkentek az átütemezési hitelek is – 2,6 százalékkal –, ugyanúgy, mint a mezőgazdasági hitelek – 0,4 százalékkal.