2024. április 25., csütörtök

Folyamatos az utak szanálása

A tél a kátyúk keletkezésének időszaka. A csapadék, a hó és a jég, a fagy, valamint a fagyási és olvadási ciklusok gyors váltakozása nyomot hagy az úttesteken, és a repedések, lyukak gombamód megszaporodnak. Különösen azok a helyek vannak veszélyben, ahol az aszfalt csatornafedéllel találkozik, ahol két, különböző időpontban készített útszakasz érintkezik, ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy az időközben betemetett kátyúk ebben az időszakban újra megjelennek, és leggyakrabban nagyobbak mint korábban. Amellett, hogy esztétikailag is zavaró a kátyús utak látványa, sokkal fontosabb, hogy ezen útburkolati hibák a közlekedés biztonságára és a járművekre is veszélyt jelentenek.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Jelen rovatban az elmúlt héten foglalkoztunk a kátyúkkal, ugyanakkor egyéb médiumok is felfigyeltek arra, hogy Szabadkán sok helyen kátyúk zavarják a forgalmat. A közösségi oldalakon a tudósítások, írások, videók számos hozzászólást váltottak ki polgártársainkból, akik újabbnál újabb olyan utcákat neveztek meg, ahol kátyúk találhatóak.

A hírek szerint az időjárási körülmények javulásának köszönhetően az utak karbantartásával megbízott Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat pénteken megkezdte a forgalmasabb utak szanálását. A közvállalat illetékesei lapunk kérdéseire e-mailben válaszoltak. Mint megtudtuk, az éves tervükben szerepel az utak programszerű szanálása, és ezt a tél végeztével kezdik el. Viszont az addig hátralévő időben is napról napra intenzíven dolgoznak a kátyúk eltüntetésén. A javítások helyszínét illetően prioritást élveznek azon útszakaszok, amelyeken komoly személy- és tehergépjármű-forgalom zajlik, ugyanakkor a városi tömegközlekedési útvonalakra is jobban odafigyelnek. A közvállalat illetékesei emellett kifejtették, hogy az utak szanálást a polgárok, a kommunális szolgáltatók, a közlekedési felügyelőség bejelentései, és az útfenntartó szolgálat terepen végzett megfigyelései alapján rendelik el.

Az utak szanálása egy fokozott figyelmet igénylő tevékenység, hisz mint ahogy arra korábban utaltunk, folyamatosan újabb és újabb kátyúk keletkeznek, újabb és újabb feladat előtt állnak a karbantartók, és ha a fokozott figyelem megvan, már csak a fokozott sebességre, a jelenleginél talán egy kissé gyorsabb reakcióra van szükség.