2024. április 24., szerda
VAJDASÁGI MAGYAR CSERKÉSZSZÖVETSÉG

Felnőttképzési hétvége Muzslyán

A múlt hétvégén a muzslyai Emmausz katolikus fiúkollégiumban tartották meg a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség második felnőttképzési körét, amelyen húszan vettek részt. A felnőttképzés célja, hogy megkönnyítse az új cserkészcsapatok alakítását és hozzájáruljon a vajdasági cserkészmozgalom tagságának a bővítéséhez.

Cserkésztörténelmet és cserkészpedagógiát tanultak (Fotó: Kecskés István)

Cserkésztörténelmet és cserkészpedagógiát tanultak (Fotó: Kecskés István)

Az előadásokkal igyekeznek olyan hátteret biztosítani a résztvevők számára, hogy haza tudják vinni a cserkészetet a közösségükbe. Vannak, akik vezetők lesznek közülük, de vannak, akik csak öregcserkészként fogják szolgálni és segíteni a csapattársaikat. De mindannyiuknak fontos, hogy azt megfelelő módszerekkel tegyék, illetve ötleteket kapjanak ahhoz, hogy hogyan foglalkozzanak a náluk fiatalabbakkal.

Mint ahogy a feketicsi Török Gabriellától, a felnőttképzés egyik résztvevőjétől hallottuk, számára az így szerzett tudás azért is fontos, mert Feketicsen éppen alakulóban van a cserkészcsapat. Jelenleg 12-en vannak, és mivel 12 év körüli gyerekekről van szó, így lesz kinek átadni a cserkészettel kapcsolatos tudnivalókat.

A muzslyai háromnapos képzésen cserkésztörténelemmel és cserkészpedagógiával kapcsolatos tudnivalókat igyekeztek átadni a képzés résztvevőinek. Az egyik előadó a budapesti Futó Ádám Jácint, az I. számú Budai cserkészkerület csapatának a mentora volt.  – Nagyon megfogott az itteni cserkészekben a magyar kultúra és a történelem iránti lelkesedés, ami azt gondolom, hogy a hazai cserkészeknek is, tehát a kis-magyarországi cserkészeknek is nagyon jó példa lehet. Nagyon jó szellemiséget tapasztaltam itt is – mondta az előadó.

A felnőttképzés tavaly szeptemberben kezdődött, azzal a céllal, hogy a mozgalomba bevonják azokat, akiknek fiatalabb korukban nem sikerült, de szerettek volna, bekapcsolódni a cserkészetbe.

– Ami számunkra nagyon nagy öröm, hogy nagyon sok olyan helységből érkeztek, ahol Vajdaságban nincs cserkészcsapat. Tervünk az, hogy ott majd cserkészcsapatot alakítunk. Jó eséllyel látjuk azt, hogy Feketicsen, Kishegyesen, Magyarkanizsán, Péterrévén, Zentagunarason, Gunarason és még más helységekben, ha nem is az idén, de jövőre már valószínű lesz egy cserkészcsapat – nyilatkozta Szabó Hunor, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség mozgalmi vezetője, aki egyben a felnőttképzés felelőse is.

A Vajdaság Magyar Cserkészszövetségnek jelenleg 12 csapata és mintegy négyszáz cserkésze van.