2024. április 19., péntek
VERBÁSZ

Hívd meg a szomszédot a múzeumba!

A verbászi Kulturális Központ keretében működő Városi Múzeum Hívd meg a szomszédot a múzeumba! elnevezéssel a múlt héten akciót indított, amelynek keretében az év hátramaradt részében havonta választják ki az intézmény partnereit, amelyek támogatják, népszerűsítik és cserélik a község legfiatalabb kulturális intézményének kiállítási anyagát és tárlatát.

A Hívd meg a szomszédot a múzeumba! program tevékenységeit olyan csoportok számára tervezték, amelyek a múzeum közelében élnek és dolgoznak, azzal a céllal, hogy megismerkedjenek egymással, megosszák a közös érdekeket, szükségleteket és lehetőségeket, támogassák a múzeum munkáját, népszerűsítsék és ápolják az itteni hagyományokat, ápolják a jószomszédi viszonyokat, áthidalják az esetleges félreértéseket, továbbá ápolják a toleranciát és a multikulturális viszonyokat, hangzott el az akció elindításakor.

Vesna Grgurović főkusztosz, a Kulturális Központ dolgozója, az akció egyik elindítója a részleteket ismertetve kifejtette, hogy tulajdonképpen egyetlen cél vezérelte a kezdeményezést, mégpedig az, hogy Verbászon csaknem minden kulturális programot májusban tartanak, emiatt túl zsúfolt a program, azaz azonos időben több helyszínen is szerveznek valamilyen eseményt, holott ezeket a programokat szét lehetne osztani, és heti vagy havi eseményként megtartani.

‒ A cél az, hogy minden hónapban legyen néhány esemény, hiszen a városi önkormányzat kulturális rendezvényeit minden év májusában tartjuk, és a választék nagyon sűrített. Lehetővé kell tenni a közönségnek, hogy az év többi hónapjában is mindenki találjon kedvére való programot. Februártól júniusig, tehát az első félévben partnereink a Komunalac Közvállalat, a Veljko Vlahović Egészségház, a Bačka Hotel, a Verbászi Alapfokú Zeneiskola, a Vöröskereszt és a Verbászi Gerontológiai Központ lesz. A felhívás a második félévre még nyitva áll, és nem kizárólag a verbászi, hanem más községek, mint Kúla, Szenttamás stb. intézményei, vállalatai számára is. Szilárd meggyőződésünk, hogy az ilyen alapú partnerség hozzájárul a verbászi kulturális élet fejlődéséhez – mondta a főkusztosz.

A nyilvánosságnak bemutatták a félévenként megjelenő Novina muzeja újság első számát. Mint elhangzott, a lap a jövőben rendszeresen tájékoztatja majd a polgárokat a Városi Múzeum kínálatáról, az itt zajló kiállításokról, tárlatokról és havi programokról.

Verbász polgármestere, Milan Glušac elégedettségét fejezte ki, majd hozzátette, a kiállítás megnyitása óta minden alkalmat megragad, hogy a Verbászra látogató vendégek megtekinthessék a kulturális kínálatot.

‒ Az önkormányzat ott volt a múzeum alapításánál, és mindenben támogatta a Kulturális Központ erre vonatkozó kezdeményezését – emelte ki a polgármester. Hozzátette, már újabb projektumok vannak tervben, melyekben fontos helyet kap a múzeum jelenlegi kapacitásának bővítése.

A verbászi Városi Múzeum február 1-jétől munkanapokon 8 és 18 óra, szombaton pedig 10-től 14 óráig várja a látogatókat.