2024. április 25., csütörtök

Tepertőfesztivál volt Muzslyán

Bánátban is egyre ritkábbak a disznóvágások, s ez növeli az érdeklődést ennek a hagyománynak a megőrzését célzó rendezvények iránt. Nem véletlen, hogy több százan jöttek el szombaton Muzslyára, hogy élvezzék a disznótoros ízeket. Bár a rendezvényt nyolc évvel ezelőtt a Klaszter Fókusz családi gazdálkodók egyesülete a többi civil szervezettel közösen A téli ízek fesztiválja néven indította útjára, a fő szerep ezúttal is a tepertőnek jutott. 

Pirosodik a tepertő (Kecskés István felvétele)

Pirosodik a tepertő (Kecskés István felvétele)

Volt időszak, amikor a tepertőt és a disznózsírt nem tartották akkora becsben, de miután kiderült, hogy mértékkel fogyasztva nincs káros hatása az egészségünkre, egyre keresettebb lett. Muzslyán hétszáz dináros kilogrammonkénti áron is gyorsan elkelt a friss tepertő. 

A rendezvény keretében az idén második alkalommal szervezték meg a tepertősütési versenyt, amelyre rekordnak számító, negyven csapat nevezett be. Mint Gregus József szervezőtől hallottuk, az érdeklődés az idén is nagy volt, és csak a versenyző csapatok részére másfél tonna szalonnát kellett biztosítani. 

Immár harmadik éve a muzslyai rendezvényre eljönnek a határ túloldalán élő ótelekiek is. Mint hallottuk tőlük, Románia EU-ba való csatlakozása után Temesvár „legmagyarabb falujában” még él a disznóvágás hagyománya. A tepertő náluk is nagyon keresett. Az egyik ottani szokás pedig az, hogy a tepertő zsírjába krumplit is tesznek. 

Kísérőrendezvényként nem maradt el a télűző farsangi felvonulás sem, a látogatók pedig különböző ételek és italok között válogathattak, a disznótori ételektől a birkapaprikáson át a tejfölös lángosig. A szervezők kérése az volt, hogy mindenki házilag készített termékeket áruljon.