2024. március 28., csütörtök
MAGVETŐ-ÉLŐÚJSÁG GUNARASON

Szoros kapcsolatban az olvasókkal

A Magyar Szó mezőgazdasági melléklete, a Magvető immár hagyományossá vált tavaszi élőújság-sorozatának első állomása Gunaras volt pénteken este. A Civil Központ nagyterme az utolsó helyig megtelt, a helybeliek és a környező falvak gazdái is eljöttek az eseményre. Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

A Magyar szó csapata (Ótos András felvétele)

A Magyar szó csapata (Ótos András felvétele)

− Nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Szó és a Magvető csapata ellátogatott hozzánk, és reméljük, hogy ez hagyománnyá válik. Külön köszönet mindazoknak, akik önkéntes munkával hozzájárultak a ma esti program megvalósulásához – mondta Csorba Ottó.

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője arról beszélt, hogy a látogatás célja valójában az, hogy erősödjön a kapcsolat a gunarasi olvasók és a napilap között.

− Azzal az elképzeléssel látogattunk el Gunarasra, hogy még szorosabbra fűzzük a kapcsolatot önökkel. Ezentúl igyekszünk sűrűbben eljönni, valamint a helyi tudósítónk segítségével még jobban bemutatni a vajdasági olvasóknak a falut és polgárait. Gunarason 12 civil szervezet tevékenykedik, és rengeteg eseményt is szerveznek, ami dicséretre méltó – mondta a főszerkesztő, majd ismertette a 2019 Naptár kiadvány tartalmát, amely lapunk 75. évfordulója jegyében készült. További kiadványainkat, a Menedékben és a Szórványlétben I. és II. köteteket szerkesztőjük, Fodor István ismertette. Herceg Elizabetta, topolyai szerkesztőségünk szerkesztője arról szólt, hogy elsődleges feladatuk beszámolni a község eseményeiről.

Csorba Ottó (Ótos András  felvétele)

Csorba Ottó (Ótos András felvétele)

Király Zoltán (Ótos András  felvétele)

Király Zoltán (Ótos András felvétele)

− Ahhoz, hogy egy-egy település képviselve legyen az újságban, nagyon fontos, hogy az illető település vezetősége is érdekelve legyen. Gunaras felismerte azt, hogy fontos számukra, hogy a Magyar Szóban megjelenjenek – hangsúlyozta Herceg Elizabetta. A gunarasi eseményeket immár nyolc éve Lakatos János újságíró követi figyelemmel.

− Nem egy óriási faluról van szó, de ehhez képest nagyon sok minden történik itt. Pozitív példaként mindig Gunarast szoktam említeni, és mindig szívesen jövök a falujukba – vallotta Lakatos János.

Varga Attila, a közkedvelt mezőgazdasági melléklet szerkesztője, valamint vendégei, Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes a mezőgazdaságot érintő aktuális témákról, pályázatokról beszéltek, és a gazdák kérdéseire is igyekeztek választ adni.

Az est folyamán Gergely József a hódegyházi anekdotagyűjteményéből adott egy kis ízelítőt. Kollégánk terepjárásai során mintegy 300 érdekes hódegyházi történetet jegyzett fel, s ezekből hamarosan könyv is készül. A rövid, tanulságos történetek megnevetették a közönséget. A további jó hangulatról az est elmaradhatatlan vendége, a népszerű Magyarzó Pistike gondoskodott, akit Molnár Zoltán színművész személyesít meg. Az érdeklődők az est folyamán meg is vehették kiadványainkat Bágyi Sándortól, a terjesztőosztály munkatársától. Az élőújság után kikértük a jelenlevők véleményét napilapunkról és mellékleteinkről.

Sinkovics Endre (Ótos András  felvétele)

Sinkovics Endre (Ótos András felvétele)

Fenyvesi Rózsa (Ótos András  felvétele)

Fenyvesi Rózsa (Ótos András felvétele)

− Apósom rendszeresen vásárolja a Magyar Szót, így én is el szoktam olvasni. A Magvető melléklet nagyon jó, mert az aktuális támogatásokról is informál bennünket, hiszen önerőből nagyon nehéz fejlődni. A Magyar Szóban a Pistikét és a mezőgazdasági témákat olvasom el először – vallotta Sinkovics Endre.

− A Magvetőnek az előfizetője vagyok, ezenkívül szeretem a szerdai számot a Filkó, és a csütörtöki számot a Tarka Világ mellékletek miatt, valamint a hétvégi számot is megvesszük. Szeretem tudni, hogy mi történik a környéken, és erről az újságból informálódok. A Magvetőben szó esik az új magokról is, azt szoktam követni, hiszen mezőgazdasággal is foglalkozom. Tervezem megvásárolni a Naptár kiadványt is – mondta Horváth Mátyás.

− A keddi Magyar Szót szoktuk megvenni a Magvető melléklet miatt, nagyon szeretem benne Kertész Kata rovatát. A hétvégi dupla számot és a csütörtöki újságot is megvásároljuk a Tarka Világ miatt. Háziasszony vagyok, így a recepteket kedvelem. Az est folyamán a Naptár kiadványt is megvásároltam – tudtuk meg Fenyvesi Rózsától.

Horváth Mátyás (Ótos András  felvétele)

Horváth Mátyás (Ótos András felvétele)

Király Zoltán, a helyi közösség tanácsának tagja és a Gazdakör elnöke is szívesen olvassa az újságot.

− Az újságban a mezőgazdasági témákat kedvelem, de először a Topolya–Kishegyes rovatot szoktam elolvasni, hiszen azok a hírek közvetlenül bennünket is érintenek. Szeretem a sportot, a belpolitikát és a külpolitikát is, valamint a Magvető mellékletet. Mondhatom, hogy elejétől a végéig kiolvasom az újságot – ecsetelte Király Zoltán.

− A Magvető mellékletet szeretem olvasgatni. Úgy gondolom, hogy a lapban lényegre törő és problémafeltáró riportok jelennek meg. További jó munkát kívánok az egész szerkesztőségnek, és még legalább 75 évet a Magyar Szónak – hangsúlyozta Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

Szerdán már folytatjuk is élőújság-sorozatunkat, ezúttal Bácsfeketehegyre látogat el a Magvető csapata. A műsor 17 órakor kezdődik a Kultúrotthonban. A további részleteket keddi számunkban közöljük.