2024. április 23., kedd

Nyelvünk ápolása, kultúránk mélyítése

Megújult a kelebiai olvasókör, a Márton Áron Közösségi Házban folytatják tevékenységüket

Kelebián korábban is működött olvasókör, ezúttal viszont megújult formában nyílt meg a Márton Áron Közösségi Ház emeletén található Gaál Ferenc-teremben. A klubhelyiségben keddenként 15 és 16 óra között könyvekkel, újságokkal és süteményekkel várják majd érdeklődőket. Amellett tehát, hogy az olvasók kikölcsönözhetik a könyveket, az aktuális újságokat is átlapozhatják, miközben aprósüteményt kóstolnak, mellé pedig teát vagy kávét isznak. Az olvasókör megnyitására, a könyvtárának átadására ma került sor Kelebián, ahol Paskó Csaba plébánost, a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnökét kérdeztük a megújult olvasókörről:

– Régóta működik Kelebián olvasókör. Kovács Erzsébet nyugalmazott könyvtáros fontosnak tartotta azt, hogy hetente egyszer a nyugdíjasklubban találkozókat szervezzen. Az olvasókörnek inkább közösségépítő jellege volt, amely a találkozást, a beszélgetést szorgalmazta. Azután megnyílt a Márton Áron Közösségi Ház, amelynek emeletén található a Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület terme. Ez a klubhelyiség lehetőséget adott arra, hogy az olvasókör megújulva működjön tovább. A könyvállományt bővítettük és továbbra is bővítjük. Kovács Erzsébet magángyűjteménye mellett könyvekkel is gyarapodott a könyvek sora, a testvértelepülési kapcsolataink révén például 99 kötetet kaptunk az algyői könyvtártól, ugyanakkor dr. Bogner István is adományozott könyveket, de a plébánián szép könyvgyűjtemény található. Az olvasókor könyvtára jelenleg több mint 200 kötettel rendelkezik, ezek kikölcsönözhetők lesznek, emellett pedig át lehet majd lapozni a napi és heti sajtót is, például a Magyar Szót és vallási lapokat is. Az érdeklődőket aprósüteményekkel, teával vagy kávéval várjuk, mert ezzel is szeretnénk minél több embert idevonzani, hiszen nagyon fontos számunkra a magyar nyelv ápolása, a kultúránk mélyítése, de mindenekelőtt a közösségépítés – hallottuk Paskó Csabától.

A megnyitón az érdeklődőket Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is köszöntötte:

– Az olvasóvá nevelés nem csupán az iskolák óriási feladata, hanem a művelődési egyesületeké is. Nagyon fontos, hogy az irodalom terén is ismereteket nyújtsanak. Manapság, amikor a gyerekek a technikai vívmányok segítségével jutnak hozzá az információkhoz, ez még nagyobb felelősséget jelent – hangsúlyozta Sutus Áron.

A közönséggel osztotta meg ünnepi gondolatait Magosi Zsuzsanna, a szabadkai önkormányzat képviselője is:

– Egy kisebb településen is, mint amilyen Kelebia, nem elég az, hogy legyen orvosi rendelő és működjön óvoda és iskola, ugyanennyire fontos a kulturális élet is. Emiatt lényegesnek tartjuk, hogy az olvasókör tevékeny legyen. Bízunk abban, hogy serkenteni fogja az itteni kis közösség kulturális és társadalmi életét – hallottuk Magosi Zsuzsannától.

A megnyitót zenés műsor tette még ünnepélyesebbé, utána pedig az egybegyűltek fánk és tea mellett társaloghattak.