2024. március 28., csütörtök

Timmermans: az Európai Néppárt szélsőjobboldali erőket juttathat a hatalomba az EP-választásokon

A Manfred Weberre és pártjára, az Európai Néppártra (EPP) leadott szavazatok szélsőjobboldali erőket juttathatnak a hatalomba a májusi európai parlamenti választásokon - figyelmeztetett vasárnap Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) választási csúcsjelöltje az Olaszországban ellenzékben lévő, balközép Demokrata Párt (PD) római kongresszusán.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) választási csúcsjelöltje (Fotó: Beta/AP)

Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) választási csúcsjelöltje (Fotó: Beta/AP)

A Politico című brüsszeli lap írása szerint a májusi választásokkal kapcsolatos felmérések alapján szinte bizonyos, hogy az Európai Parlament két legnagyobb politikai pártcsaládja, az EP-ben régóta a legnagyobb pártcsaládnak számító, jobbközép EPP, illetve a PES közül egyik sem fog elegendő szavazatot szerezni ahhoz, hogy többségi koalíciót alakítson az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárt (amelynek a Fidesz is tagja) a lap szerint emiatt arra kényszerülhet, hogy a politikai palettán tőle jobbra álló erők közül keressen további szövetségeseket, akiket az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportban, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypártban, vagy a flamand szakadár Új Flamand Szövetségben (N-VA) találhat meg.
Timmermans a PD kongresszusán úgy vélekedett: ha az EU-s választópolgárok a jobbközép EPP-re szavaznak, azt kockáztatják, hogy az európai szélsőjobb bekerül a hatalomba. "Soha nem fogok megállapodást kötni a szélsőjobbal azért, hogy az Európai Bizottság elnöke lehessek" - mondta a holland baloldali politikus. Hozzátette: "az EU polgárainak, az olaszoknak azonban tudniuk kell, hogy ha a jobbközépre szavaznak, azt kockáztatják, hogy végül a szélsőjobbal kötendő koalícióban kötnek ki".
A Politico megjegyezte: a szocialista pártok támogatottsága az elmúlt években uniószerte drámai mértékben visszaesett a tagállamokban tartott választásokon, de az Európai Néppárt is teret veszített, miközben a populista erők - különösen a szélsőjobb - előretörtek.
"Olyan trendet látok az EU-ban és a nemzeti parlamentekben, amely megrémiszt, és azt akarom, hogy ezt ti is mindannyian lássátok" - mondta Timmermans a római pártkongresszuson.
Frans Timmermans felidézte azt is, amit állítása szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke - az Európai Néppárt egyike vezetője - öt évvel ezelőtt mondott. Timmermans közölte: Juncker 5 éve még azt mondta, hogy sosem lépne szövetségre a szélsőjobbal, de ennek esélye lépésről lépésre sokkal valószínűbbé válik.
A brüsszeli lap megjegyezte: Manfred Webert, Timmermans fő riválisát, régóta bírálják a baloldalon azért, mert túlságosan is megengedő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, illetve más, illiberális nézeteket valló politikusokkal az EPP-n belül.
A PES csúcsjelöltje - a Politico cikke szerint - leszögezte, az EP-választási kampány során egyszerű egyenlettel fog érvelni: EPP+Weber=Orbán=Kaczynski (a PiS vezetője).
A római kongresszuson Timmermans arra ösztökélte az olasz szavazókat, hogy őt és az EU-t támogassák a választásokon. "Hiányzik Olaszország. Nem tudjuk Európát Olaszország nélkül építeni. Kérem, segítsenek nekem Olaszországot visszahelyezni Európába szívébe, Európát pedig az olaszok szívébe" - mondta az EB alelnöke.
Emellett kijelentette: a szélsőjobboldal sikere azzal függ össze, hogy Európa miként kezelte a migráció kérdését. Az olaszok úgy érzik, hogy magukra hagyták őket a válságban, de nem az EB a hibás. Matteo Salvini olasz belügyminiszter barátait terheli a felelősség, Orbán Viktort és Jaroslaw Kaczynskit - mondta Timmermans.