2024. április 19., péntek

Fontolóra vehető az újabb bér- és nyugdíjemelés

Az IMF küldöttsége elismerte a jó gazdasági eredményeket

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) úgy értékelte, hogy Szerbia gazdasági programja továbbra is eredményes. Támogatja a Kereskedelmi Bank és a Petrohemija magánosítására vonatkozó belgrádi terveket. Ezt James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségvezetője szögezte le a Szerbiával tavaly kötött tanácsadói megállapodás egyhetes felülvizsgálatának végén. Roaf közleménye szerint a tavalyi 4,4 százalékos gazdasági növekedés az utóbbi több mint egy évtized legnagyobb arányú bővülése, az éves pénzromlás pedig – amely decemberben 2 százalék volt – továbbra is a célinflációs keretben mozog.

James Roaf (balról második) misszióvezetői minőségben nem látogat többé Szerbiába (Fotó: Beta)

James Roaf (balról második) misszióvezetői minőségben nem látogat többé Szerbiába (Fotó: Beta)

„A pénzügyi eredmények továbbra is jók. A tanácsadói programmal összhangban a költségvetési többlet tavaly a nemzeti össztermék (GDP) 0,6 százalékát tette ki, a közadósság pedig a GDP 54 százalékára csökkent” – állapítja meg Roaf, és a foglalkoztatás növekedéséért is megdicséri a kormányt. Az IMF-küldöttség hangsúlyozza: fontos a közszektorban 2020-tól alkalmazandó új bérezési rendszer előkészítése, valamint a rugalmasabb foglalkoztatási keretre való áttérés. Közli továbbá, hogy az egyhetes tárgyalásokon téma volt az is, hogy 2020-tól ismét bevezetnék a korábbi nyugdíj-kiigazítási eljárást. James Roaf bejelentette, hogy misszióvezetői minőségben ez volt az utolsó szerbiai látogatása, a következő alkalommal, májusban már Jan Keith Martin vezeti az IMF-delegációt.

Az IMF küldöttségét ma fogadta Aleksandar Vučić államfő. A találkozón James Roaf hangsúlyozta, hogy a súlyos reformok árán az országnak sikerült jó pénzügyi eredményeket felmutatnia, és várható, hogy az idén 3,5-4 százalékos gazdasági növekedést valósít meg.

Vučić elnök megköszönte a misszióvezető Roaf eddigi támogatását és azt, hogy megértést tanúsított  a válságból való kilábalás érdekében tett intézkedéseket illetően. Egyetértettek abban, hogy magánosítani kell a Petrohemija vegyi üzemet és a Kereskedelmi Bankot, folytatni az adóhivatalnak és a közalkalmazottak bérezési rendszerének a reformját, valamint fejleszteni az adópolitikát – közölte az államfő sajtóirodája.

– Biztató az államkassza állapota, és ez azt bizonyítja, hogy Szerbia gazdasága a felépülés felé tart. Sikereinket megerősítette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége is – állapította meg Siniša Mali pénzügyminiszter.

„Harmadik éve többletünk van, a januári mutatók pedig különösen jók. Azt terveztük, hogy 7,8 milliárd dinár lesz a többlet, de háromszor ennyi lett, 23,6 milliárd. Ha ez így folytatódik, fontolóra vesszük az újabb bér- és nyugdíjemelést” – mondta Mali. Az RTS műsorában az IMF-fel kötött tanácsadói megállapodás felülvizsgálata kapcsán leszögezte: a Valutaalap küldöttsége is megelégedéssel nyugtázta, hogy „tavaly 4,4 százalékos volt a gazdasági növekedés, aminek alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdaságai közé kerültünk, valamint hogy tavaly októberre a munkanélküliségi ráta 11 százalékosra csökkent”. Míg 2012-ben a közszektor vesztesége meghaladta a 60 milliárd dinárt, 2017-ben már nyereséget könyvelhetett el, a közvállalatok pedig  több mint 20 millió dináros jövedelmet valósítottak meg. Most stratégiai partnert igyekeznek találni a Kereskedelmi Bank számára, mert az az elképzelés, hogy az államnak ki kell vonulnia mindenhonnan, ahol nincs rá szükség. Már a héten megkötik a megállapodást azzal a tanácsadóval, aki segít majd kialakítani a bank biztos jövőjét.

A Pénzügyminisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint a tárcavezető elmondta: a lehetséges újabb gazdasági válságról is szó esett a valutaalapi küldöttséggel folytatott megbeszéléseken, hiszen a Közép- és a Távol-Keleten, valamint Venezuelában is társadalmi és politikai válság van, ami gazdaságivá alakulhat. Szerbia polgárainak tudniuk kell, hogy az ország ma gazdaságilag sokkal erősebb és ellenállóbb, mint néhány évvel ezelőtt volt, tehát jobban felkészült egy esetleges gazdasági krízisre.

HATSZÁZALÉKOS NÖVELÉS?

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter az IMF küldöttségével folytatott eszmecserét követően úgy nyilatkozott: jó hírrel szolgálhat mind a foglalkoztatottaknak, mind a nyugdíjasoknak, ugyanis növelhetik a járandóságukat. Arra a korábbi sajtóhírre reagálva, hogy a nyugdíjak az idén 6 százalékkal lehetnek magasabbak, a miniszter azt mondta: év elején komolytalanság számokkal dobálózni. Csak a bevételek elemzése után lehet vitát nyitni az eszközök elosztásáról.