2024. április 23., kedd

Halálosan megfenyegették Aleksandar Vučić fiát

Akasztással fenyegették meg Aleksandar Vučić, szerb elnök fiát a közösségi hálón – adta hírül a hazai sajtó. Saša Milošević gyűlöletkeltő kifejezéseket intézett Danilo Vučićhoz a Facebook közösségi oldalon.

Biljana Popović Ivković, a belügyminisztérium államtitkára határozottan elítélte a fenyegetést, amelyben a közösségi hálón a magát talpig felfegyverkezve bemutató S. M. akasztással fenyegeti Vučić fiát. Sajtóközleményében úgy ítélte meg, hogy ez ,,annak az erőszakot és gyűlöletet árasztó politikának a közvetlen következménye, amelyet Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Trifunović és a többiek folytatnak”.

Az államtitkár szerint aggodalomra ad okot, hogy a Szövetség Szerbiáért ellenzéki tömörülés terve és programja a ,,mániákusok, a bűnözök feléledéséhez vezet. Az elnököt és családját nap mint nap érik halálos fenyegetések és sértegetések, csupán azért, mert az ellenzék tagjai vissza szeretnék szerezni hatalmukat”.

Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke és a Szerb Haladó Párt tagja rámutatott arra, hogy mindenkinek joga van támogatni vagy ellenezni a Szerb Haladó Párt politikai programját, de senkinek sincs joga fenyegetni, és erőszakot gyakorolni különösen a politikai ellenfelek gyermekei felett.

Marko Đurić, a Szerb Haladó Párt alelnöke a fenyegetés kapcsán elmondta, hogy Szerbiának igazságügyi eszközök és a biztonságpolitikát erősítő tettek révén meg kell mutatnia, hogy Szerbia olyan demokratikus állam, amely fontosnak tartja a jövőjét. Szerinte a gépfegyverekkel rendelkező személy fenyegetését nem lehet a szólásszabadság jogával magyarázni vagy viccnek venni.

,,A halálos fenyegetés és az álarcok megjelenése a tiltakozásokon, valamint a talpig felfegyverkezett Saša Milošević fényképe a közösségi hálón mind arra mutat, hogy Đilasnak kizárólag ilyen, és ehhez hasonló politikai programja van – mondta Igor Bečić az állambiztonsági tanács elnöke. Kijelentette, vitathatatlan, hogy a politikusok családtagjainak a megfenyegetése és nyilvános megalázása sajnálatos mutatója az ellenzék politikai cselekvésének és a rendbontás, valamint a vérontás vágyának.

Igor Mirović tartományi kormányfő is határozottan elítélte az Aleksandar Vučić fiát ért fenyegetést. Mint közleményében hangsúlyozta, az illetékes ügyészség gyors és határozott fellépésére van szükség, hogy az elkövető mihamarabb az igazságszolgáltató szervek elé kerüljön. Szégyenletesnek tartja, hogy a magukat ellenzéki vezetőknek nevező személyek közül senki sem ítélte el a fenyegetést.