2024. április 20., szombat
ÚJVIDÉK

Duális oktatással a munkanélküliség ellen

A duális oktatás és a vállalkozóképzés nemzeti modelljének bemutatása címmel tartottak tegnap tanácskozást Újvidéken. Ez az oktatási minisztérium, Újvidék város és a Szerbiai Gazdasági Kamara szervezésében jött létre.

Az eseményen többek között jelen volt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár, Miloš Vučević, Újvidék város polgármestere, Olivera Simović, a Szerbiai Gazdasági Kamara Dél-Bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Kamarájának elnöke, és Gabrijela Gruijić duális képzéssel megbízott segédminiszter. A duális képzés a következő tanévben indul be teljes gőzerővel, az ezt szabályozó törvény viszont már elkészült. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta, hogy hatalmas az érdeklődés a program iránt a gazdasági szereplők, cégek, gyárak, szolgáltatást végző vállalatok részéről.

– A vállalatok a gazdasági kamarának jelezték, hogy melyek azok a szakok, szükségletek, amelyekre ők számítanak. A gazdaság szereplői, a duális oktatásról szóló törvény értelmében, ki kell hogy vegyék a részüket a képzésből, részei lesznek az oktatási rendszernek. Amit valamikor szétválasztottak, az oktatást és a gazdaságot, most össze fog integrálódni a törvénynek köszönhetően. Ez már megtörtént Ausztriában, Svájcban, Németországban és sok más országokban egyaránt. Magyarországon több mint négy évvel ezelőtt jelentős reform zajlott, és már egyértelműen látszódnak az eredmények. A program fő haszonélvezői a fiatalok lesznek, akik álláshoz jutnak, és nem kell azon gondolkodniuk, hogy miután befejezik a középiskolát, hova tovább, és vajon az a diploma, amit megszereznek, elegendő-e a munkahelyhez. A gazdaság ezentúl részt vesz az oktatásban a középiskola során, és biztosítja a munkahelyeket. Olyan szakok nyílnak, amelyekre szükség van. Ezek a szakok évente módosulnak, és úgy hiszem, hogy egy igazi reformja fog megvalósulni a középiskolai szakoktatásnak – mondta Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár.

Vajdaságban ugyan csökkent a munkanélküliek száma, mégis sokan a középiskola befejezése után nem kapnak állást. A duális képzésnek köszönve a szakközépiskolások a jövő tanévtől már biztos munkahelyre számíthatnak azoknál a cégeknél, amelyek részt vesznek a programban. Újvidéken eddig négy középiskolában 264 diák hat szakon tanul ilyen módon.

– Az a célunk, hogy minél több iskola kapcsolódjon be a programba. Fontos, hogy meghallgassuk a gazdasági képviselők szükségleteit is, hogy megtudjuk, melyik szakmák iránt van igény. Mindezt azért tesszük, hogy a fiatalok könnyebben jussanak munkához, és hogy itthon maradjanak. Az a célunk, hogy a fiatalok munkaképesek legyenek, hogy megfelelő képzésben részesüljenek, és ezáltal ide vonzzuk a beruházókat. Újvidéken az elmúlt hét év alatt mintegy 15 százalékkal növekedett a munkavállalók száma – hangsúlyozta Miloš Vučević polgármester.