2024. április 25., csütörtök

Indokolatlan a pánik

Az influenzában megbetegedettek száma 60 ezer, míg a szövődmények következtében 4-en hunytak el

A médiahisztéria nem indokolt, az influenza következtében fellépő szövődmények idén egyelőre nem követeltek több áldozatot, mint tavaly az évnek ebben az időszakában, emelte ki Zoran Radovanović, a niši Klinikai Központ igazgatója a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adataira hivatkozva a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. Mint hozzátette, az influenza következtében fellépő szövődmények Szerbiában évente átlagban 5-38 személy életét követelik. Radovanović azt is elmondta, hogy Nišben eddig két személy hunyt el, valamint azt is, hogy a Klinikai Központban 25 személyt kezelnek az influenza következtében fellépő szövődmények okán.

Az Amerikai Egyesült Államokban évente átlagban 40 ezer és 100 ezer között alakul azoknak a száma, akik az influenza következtében fellépő szövődmények valamelyikének az okán hunynak el, a térség országai közül Romániában átlagban 56-an hunynak el az említett okokból, míg Bulgáriában 45-en, emelte ki a folytatásban Radovanović.

Szerbiában pillanatnyilag 60 ezer olyan személyt tartanak nyilván, aki influenzaszerű megbetegedés tüneteivel jelentkezett választott orvosánál. Az országban eddig négy személy életét követelte az influenza szövődménye. Romániában már 72 az áldozatok száma, Horvátországban 45, Bosznia–Hercegovinában 22, Montenegróban pedig 5, írja összeállításában a Blic napilap.