2024. március 19., kedd
ZOMBOR

Bemutatkoztak a turiai böllérek

Forrón kerül a kolbász a lepénybe (Fotó: Fekete J. József)

Forrón kerül a kolbász a lepénybe (Fotó: Fekete J. József)

Az idén 35. alkalommal rendezik meg Turián a kolbászfesztivált, mégpedig február 22. és 24. között. A rendezvényt három promóció vezeti be. A turiai böllérek Zomborban, Szabadkán, majd Újvidéken is bemutatják készítményüket. A zombori promócióra a tegnapi, pénteki piaci napon került sor, a Szentháromság téren, reggel nyolc és délután négy óra között. A szervező egyesület, mint ahogy azt az elmúlt 17 évben is tette, 30 kilogramm friss kolbászt adományozott a Vuk Karadžić kisegítő iskolának, a Mika Antić gyermekotthonnak és a Gerontológiai Központnak. Az adományokat Miroslav Atanasković, a Kobasicijada Egyesület elnöke adta át.

A turiai kolbászt a bemutatókon népszerű áron lehet megvenni, Zomborban egy adag frissen sült kolbász mustárral, lepényben 150 dinárba került, a nyers kolbász kilója 400, a szárazkolbász 600 dinárba kerül. A szabadkai és az újvidéki közönség is ezekre az árakra számíthat.

A szervezők a promóciók során Újvidékre másfél, Szabadkára és Zomborba 1-1 tonna kolbászt visznek minden évben, ez a mennyiség minden alkalommal elfogy. Nem is csoda, hiszen pénteken Zomborban olyan polgár is volt, aki megvásárolta a maga adagját, majd beállt a másik sorba, közben pedig elfogyasztotta a porcióját.

Turián az idei kolbászfesztiválon 2035 méter hosszú kolbászt készítenek. A kolbász  elkészítéséhez 25–28 anyakocát vásárolnak meg a jószágfarmokról. A töltelékhez kell még 60 kiló só, 50-50 kiló őrölt csípős és csemegepaprika, és 10-15 kilogramm fokhagyma.