2024. március 29., péntek

Tizenkét éve ölték meg Momir Lazić zentai ügyvédet

A gyilkos és felbujtói továbbra is szabadlábon vannak – Az áldozat öccse az ügyészek passzivitását sérelmezi

Már tizenkét év elmúlt azóta, hogy 2007. február 1-jén az esti órákban meggyilkolták a zentai Momir Lazić (1960) ügyvédet, a bíróság egykori elnökét. A gyilkos egyszerűen besétált (lehetett kulcsa) a Branko Radičević utca 5-ös számú házba, és közelről kétszer fejbe lőtte az egyedül élő elvált ügyvédet, majd nyom nélkül távozott.

Goran Lazić nem tud belenyugodni, hogy a bátyja gyilkosa továbbra is szabadlábon van (Gergely József felvétele)

Goran Lazić nem tud belenyugodni, hogy a bátyja gyilkosa továbbra is szabadlábon van (Gergely József felvétele)

Nem rablógyilkosság történt, hanem kivégzés. Az asztalon lévő 48 ezer euróhoz nem nyúlt a gyilkos, az összeget hiánytalanul ott hagyta, és más egyebet sem vitt el.

Momir Lazić öccse, dr. Goran Lazić tüdőszakorvos évek óta próbál nyomást gyakorolni az igazságügyi szervekre, de a rendőrség látókörébe került gyanúsítottak egyike ellen sem indított büntetőeljárást az ügyészség.

– A belgrádi bűnügyi rendőrség a zentai rendőrség segítségével végezte a nyomozást. Már májusban Rodoljub Milović rendőr ezredes (öt éve nyugdíjazták) arról tájékoztatott, hogy a gyilkosság rendőrségi, nyomozati része meg van oldva. Két személy volt alaposan gyanúsítható azzal, hogy közük volt a bátyám meggyilkolásához, mindkét személy megbukott a hazugságdetektor segítségével végzett kihallgatás alkalmával. Belgrádban a közelmúltban beszéltem az időközben nyugdíjba vonult Milović utódával, aki egyértelművé tette a számomra, hogy Momir ügye elsődlegesen a szabadkai felsőbb ügyészségen akadt el, az ennél magasabb, tartományi vagy köztársasági szintre el sem jutott. Az ügyészség mind a mai napig nem tartotta megalapozottnak, hogy a rendőrségtől kapott nyomozati anyag alapján bűnvádi eljárást indítson a potenciális gyanúsítottak ellen. Még előzetes letartóztatásba sem helyeztek senkit az esetleges gyanúsítottak közül – mondta dr. Goran Lazić, majd így folytatta:

– Most kaptam információt, hogy tíz év elteltével, tehát már két éve a Momir-ügy aktáit félretették, nem is akarnak vele foglalkozni, ami számomra megdöbbentő, elkeserítő, és egyben mélységesen felháborít a szabadkai ügyészségnek ez a közönye. 2007-ben Jovica Maksimović volt a szabadkai felsőbb ügyészség ügyésze, ő egyenesen visszautasította a rendőrség indítványát, hogy a poligráfon megbukott két személyt helyezzék előzetesbe. Utána jött Tatjana Lagundžija, az ő főnöke volt Zagorka Dolovac, őt követte a felsőbb ügyészség élén Miroslav Krkelić. Ez a négy ember egymásnak adta tovább a megoldatlan gyilkosság ügyét, de egyikőjük sem foglalkozott vele érdemben. Az elmúlt négy-öt évben többször beszéltem telefonon a szabadkai ügyészekkel, kértem őket, hogy lépjenek már valamit a bátyám ügyében, a strasbourgi bírósággal fenyegetőztem, de nem tettek semmit a lehetséges elkövető személyének kiderítése érdekében. Keveslik a rendőrségi bizonyítékokat? De hát azokat személyeket sem vették kezelésbe, akik a rendőrség látókörébe kerültek, és átadták őket az ügyészségnek – mondta, és hozzátette:

– A legbosszantóbb az egészben, hogy ha a rendőrség azt mondta, ők megoldották a gyilkosságot, akkor az ügyészség mire vár még mindig, elmúlt tizenkét év. Ugyanez az ügyészség nem habozik előzetes letartóztatásba helyezni a sokkal kisebb bűncselekmények gyanúsítottjait. Ha valakit sikkasztáson érnek, legalább harminc napra előzetes letartóztatásba helyezik, a gyilkosság lehetséges elkövetőivel meg nem is foglalkoznak egyáltalán. Miért nem ülnek le a rendőrséggel, miért ülnek ölbe tett kézzel, meg sem próbálnak semmit, a tétlenségükkel védik a bátyám gyilkosait – mondta elkeseredetten dr. Goran Lazić a bátyja meggyilkolásának 12. évfordulóján.