2024. április 26., péntek

Zentán rajtol a Jó napot, gazduram!

Az előadás-sorozatra szerdán várják az érdeklődőket

Az idén Zentán is megrendezik a Jó napot, gazduram! elnevezésű mezőgazdasági előadás-sorozatot. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara, a Zentai Gazdakör, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat által közösen szervezett rendezvény célja, hogy a termelők egymással és a szervezőkkel információt cserélve hatékonyabban alkalmazzák az új mezőgazdasági technológiákat, illetve tájékozódjanak az aktuális agrárpolitikai intézkedésekről. A Jó napot, gazduram! első állomása február 6-án, szerdán Zentán lesz, így erre a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálathoz tartozó településekről (Magyarkanizsa, Csóka, Zenta, Ada, Mohol és Nagykikinda), illetve Topolyáról hívtak meg mezőgazdasági termelőket – nyilatkozta Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke, aki szerint a szervezők mintegy 350 termelő részvételére számítanak. Elhangzott, hogy az idén elsősorban a földműveseknek tartanak érdekes előadásokat, és napirenden szerepel majd a szezonális munkaerő bejelentésével kapcsolatos tudnivalók ismertetése is.

A rendezvénynek a Művelődési Ház színházterme és kisterme ad otthont. A megnyitó szerdán 9 órakor lesz, és attól fogva a kisteremben megtekinthetők lesznek a mezőgazdasági cégek bemutatói is. Ezt követően egymással párhuzamosan egy-egy előadás zajlik. Így 10 órától a tartományi kormány által esedékes ösztönzésekről hallhatnak előadást, ezzel egy időben dr. Nenad Vasić, a Chemical Agrosava szakembere és prof. dr. Ivana Maksimović, a Mezőgazdasági Kar tanára arról tart előadást, hogy száraz esztendőkben hogyan lehet előre jelezni a növénytermesztés alakulását. 11 órától dr. Ana Marjanović Jeromela, a NS Seme kutató munkatársa az olajrepce termeléséről, illetve ennek a válsággócairól tájékoztat, ezzel egy időben dr. Novica Mladenov, az újvidéki Növénynemesítési és Konyhakertészeti Intézet magnemesítési csapatának vezetője és Zdravko Šojatović a búzatermesztés és a gabonapiac helyzetéről tart előadást. Déltől prof. dr. Branislav Vlahović, a Mezőgazdasági Kar tanára és Duško Kenđur, a Zentai Mezőgazdasági Szakszolgálat növénytermesztési szakembere arról értekezik, hogy milyen a szerbiai termelők versenyképessége az Európai Unió fejlett országaiban élő kollégáikhoz viszonyítva, ezzel párhuzamosan az észszerűtlen földhasználatról és a trágyázás hatásairól hallhatnak előadást dr. Jovica Vasini, az újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet földtani és agroökológiai laboratóriumának vezetője és Sofija Vrbaški tolmácsolásában, majd 13 órától a Köztársasági Munkaügyi, Foglalkoztatási, Veteránügyi és Szociális Minisztérium képviselői a szezonális munkaerő bejelentésével kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatják az egybegyűlteket.

Zentát követően február 8-án Mitrovicán, 20-án Újvidéken és Révújfaluban (Banatsko Novo Selo), február 27-én Fehértemplomon (Bela Crkva), március 5-én pedig Kerényben (Kljajićevo) lesz Jó napot, gazduram!