2024. április 25., csütörtök
AMERIKAI FUTBALL – LIII. SUPER BOWL

Generációk csatája

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka rendezik Amerika (és a világ) sportéletének egyik legnagyobb horderejű eseményét, az amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjét, az 53. Super Bowlt. A minden évben több száz milliós nézettségű fináléban idén az ötszörös győztes, sorozatban harmadszor részt vevő New England Patriots és az egyszeres bajnok Los Angeles Rams mérkőzik meg az atlantai Mercedes-Benz Stadionban.

Épül-szépül az atlantai Mercedes-Benz Stadion (Fotó: Beta/AP)

Épül-szépül az atlantai Mercedes-Benz Stadion (Fotó: Beta/AP)

A döntő egyik nagy sztárja a Patriots 41 éves quarterbackje (irányító), Tom Brady, aki teljes, 2000 óta tartó karrierjét a New Englandnél töltötte – a csapat minden egyes bajnoki címét a korszakos zsenivel nyerte az elmúlt két évtizedben. Brady legutóbb két éve vezette győzelemre a Patset, nem akármilyen mérkőzésen: az Atlanta Falcons az 51. Super Bowlon egy pillanatban 25 ponttal is vezetett (28:3), ám a New England elsősorban Brady két touchdownpasszával hosszabbításra mentette, majd megnyerte a meccset. Tavaly a Philadelphia hatalmas küzdelemben verte őket (41:33). A Patriots az alapszakaszban főcsoportmásodik lett, a rájátszásban két kört kellett mennie, a Los Angeles Chargers után a főcsoportgyőztes Kansast már csak hosszabbításban verte.

A hajszállal esélytelenebbnek tartott Rams ugyancsak főcsoportmásodikként menetelt idáig. Legnagyobb reménysége a mindössze harmadik NFL-szezonját végigjátszó, 24 éves Jared Goff quarterback, akit sok szakértő máris a nagy elődhöz, Bradyhez hasonlít, és aki oroszlánrészt vállalt a Rams felemelkedésében.

A mérkőzés előtt a hétszeres Grammy-díjas Gladys Knight énekli el az amerikai himnuszt, a mindig parádés félidei műsorban pedig a Maroon 5 rockbanda, Travis Scott rapper és az Outkast zenekar tagja, Big Boi gondoskodik a hangulatról.

A fogadóirodák szinte azonos esélyt adnak a két csapatnak, a Rams győzelme egy árnyalattal többet fizet (kb. 2,1-es odds), míg a Patriots sikerére kb. 1,75-szörös szorzót kínálnak a bukmékerek.