2024. április 20., szombat

Lételeme a zene és a tánc

Beszélgetés Újlakos Stefániával, a kupuszinai Step moderntánc csoport ifjú koreográfusával

A Négyesfogat (Doroszló, Gombos, Kupuszina, Szilágyi közös művelődési rendezvénye) szereplőgárdájában bőven van ígéretes tehetségű fiatal. Ezúttal a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület 1996-ban alakult Step modern tánccsoportjának koreográfusával, Újlakos Stefániával ismerkedhetünk meg.

Újlakos Stefánia  (Fotó: L. Móger Tímea)

Újlakos Stefánia (Fotó: L. Móger Tímea)

Rendszeresen készítenek modern táncösszeállításokat a Négyesfogat műsoraira. Az ifjú tehetség nem mástól tanult, mint a legendás modern tánccsoportvezetőtől, koreográfustól, Demeter Tót Zsaklinától, aki tizenöt évesen kezdett modern tánccal foglalkozni és teremtette meg a műfaj kupuszinai hagyományainak alapjait, továbbá nem kevesebb, mint negyven koreográfia elkészítését tudhatja maga mögött. Stefánia méltó utód, több éve tevékenykedik Zsaklinával közösen, és eddig két koreográfiát önállóan alkalmazott színpadra:

Mióta foglalkozol modern tánccal, illetve tagja voltál- e előzőleg is a kupuszinai Step tánccsoportnak?

–2012-ben léptem be a tánccsoportba, addig csak csodáltam a munkájukat.  Nagyon megörültem Demeter Tót Zsaklina hívásának, szívesen fogadtam a felkérést. Néhány évig táncoltam, azután kedvet kaptam a koreografáláshoz is. Addig Koleszár Olga tanította be nekünk a táncokat, a későbbiekben pedig már én is igyekeztem segíteni neki.

Hogyan készül egy-egy koreográfia?

–Először általában egy témát vagy egy zenét keresünk, de arra is volt már példa, hogy azok találtak ránk. Az én dolgom általában a tánclépések kitalálása, beszerzése, átformálása és betanítása, Zsaki pedig a formációkon dolgozik és ügyel arra, hogy mindenki odafigyeljen, időben odaérjen a próbákra, hatalmas segítséget nyújt ezzel. Természetesen mindent megbeszélés alapján dolgozunk ki. Sokszor a táncosok is meglepnek minket remek ötletekkel, aminek igazán örülök. Ebből is látom, hogy ők is valóban szeretnek ezzel foglalkozni.

Állandó összetételű csoporttal dolgozol vagy folyamatosan változik a tagok száma, felállítása?

–Minden évben változik a létszám, hol több, hol kevesebb főt számolunk. Igyekszünk megbízható, lelkes táncosokat találni, és arra is figyelünk, hogy jó társaságuk legyen. Szerencsére, az idei csapatban is megvolt az az összefogás, ami nagyban megkönnyítette a munkánkat.

Egy a sok fellépés közül (Fotó: L. Móger Tímea)

Egy a sok fellépés közül (Fotó: L. Móger Tímea)

Milyen gyakran vannak próbák, összejövetelek?

–Mivel csapatunk zömét középiskolás és egyetemista diákok alkotják (legújabb tagjaink között van néhány általános iskolás korú is), csak hétvégenként tudunk próbálni. Tisztában vagyunk vele, hogy ez mindnyájunktól sok időt vesz igénybe, ezért igyekszünk tolerálni a hiányzásokat, úgy igazítani a próbák idejét, hogy minél többen ott tudjunk lenni.

A Step előadásában folyamatosan nagyon kreatív, történetet mesélő, szinte táncszínházi produkciókat láthatunk. Mi kell egy jó koreográfiához?

–Az első néhány szó, ami eszembe jut az a kitartás, a türelem és a csapatmunka. Szeretünk különböző, érdekes történeteket megeleveníteni. Ezekhez igazítjuk az öltözéket, magát a tánc stílusát és a különböző akrobatikus elemeket is. Szerencsére van egy jól felszerelt színházunk, technikusaink, egy lelkes közönségünk és nem utolsó sorban a táncosaink, akik nélkül ez az egész nem jöhetne létre.

Van- e kedvenc koreográfiád az eddigiek közül?

–Mindegyik táncban voltak kedvenc részeim, de talán még mindig A Karib-tenger kalózai című film témájára készült táncot mondanám, amelyikben még nem szerepeltem, de mondhatjuk, hogy az ihletett meg.

Mi a következő terv, milyen produkcióval készültök a legközelebbi fellépésre?

–Még nem határoztuk el, milyen témájú legyen a következő táncunk. Mindig vannak újabb ötleteink, egyelőre várjuk, hogy ránk találjanak.

Mivel foglalkozol, mit tanulsz egyébként, illetve mit jelent számodra a tánc, a zene, milyen szerepe van az életedben mindennek?

–Jelenleg a szabadkai Építőmérnöki Kar harmadéves hallgatója vagyok. A kikapcsolódást számomra mindig is a zene jelentette. Több, mint tíz éve fuvolázom, amatőr szinten gitározom, egy ideig néptáncra is jártam, a modern tánc is hamar a szívemhez nőtt, valamint a nap 24 órájában zenét hallgatok, mindenfélét, hangulattól függően. Egyszóval nélkülözhetetlen.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz a Szerb Köztársaság Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériuma.