2024. április 20., szombat

Bemondta egy gyógyszercég: egy éven belül teljesen és véglegesen gyógyítható lesz a rák

A rák teljes körű gyógyítását ígéri a következő egy éven belül az izraeli Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) gyógyszervállalat. A bejelentésre a tudományos világ kétkedéssel tekint

„Rákterápiánk már az első naptól hatékony lesz, a teljes kezelés néhány hét alatt lezajlik majd, és semmilyen vagy minimális mellékhatásokkal jár majd” – büszkélkedett a The Jerusalem Post című lapnak Dan Aridor, az AEBi nevű biotechnológiai cég igazgatótanácsának elnöke. Sietve azt is hozzátette: a terápia a jelenleg elérhető részben már működő módszereknél jóval olcsóbb lesz.

A generikus, ugyanakkor személyre szabott gyógyászati megközelítést alkalmazó megoldást a 2000-ben alapított izraeli startup MuTaTo néven emlegeti. A rövidítés a multi-target toxin kifejezésre utal, ami magyarul annyit tesz: biológiai folyamat során létrehozott, több területet is célzó méreg. Az izraeli napilapban ismertetett terápia során többféle peptiddel (meghatározott rendben kapcsolódó aminosavakból felépülő kémiai vegyületekkel) támadják a rákos sejteket egyszerre. A siker kulcsa az AEBi kutatói szerint az összetevőkön túl éppen ez utóbbi szempont, azaz a többlépcsős támadás egyidejűsége.

A vállalatot vezető Ilan Morad a The Jerusalem Postnak arról számolt be, hogy amikor állatkísérleteik során egereken próbálták ki terápiájukat, akkor a rágcsáló egészséges sejtjei egyáltalán nem károsodtak, csak a daganatos szöveteket likvidálták. Azóta már több úgynevezett in vitro (nem élő szervezetben végrehajtott) kísérletnek is alávetették a kidolgozott megoldást, melyek során a rákterápia eredményei rendre pozitívak voltak. Morad szerint hamarosan a klinikai fázisba lép a tesztelés.

Az AEBi bejelentésére a tudományos világ egyelőre kétkedéssel tekint. Már csak azért is, mert a cég eddig semmilyen tudományos folyóiratban nem mutatott meg semmit (rész)eredményeiből. Az izraeli biotechnológiai vállalat ezzel együtt igen magabiztos. A CNBC amerikai hírtelevíziónak az AEBi szóvivője megerősítette: az egy év múlva már az első emberek által is kipróbálható megoldásuk teljeskörűen, véglegesen eltörli a rákot a kezelt ember szervezetéből. Azokban a nagyon ritka esetekben, amikor valakinél mégis visszatér a megbetegedés, a második kezeléssel korrigálni, optimalizálni lehet majd a hatást.

A vállalat azt ígéri, először a tüdőrákkal működik majd a kezelés, ennek útjára indítása után fognak bele abba, hogy a többi típusra is adaptálják a terápiát.