2024. április 18., csütörtök

Nem változik az elhasznált hőenergia leolvasása

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak Zentán

A zentai községi képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésén szavazattöbbséggel arról döntöttek a képviselők, hogy október közepéig, az új fűtési idény kezdetéig elhalasztják annak a rendeletnek a végrehajtását, amely arról szól, hogy az Eko-Term Kft. február 1-jétől nem olvassa le a hőmennyiség fogyasztását azokban a lakótömbökben, amelyekben nincs minden lakásban felszerelve alokátor.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Az elhasznált hőenergia leolvasása és elszámolása tehát őszig megmarad a jelenlegi formában. A döntést azzal indokolták, hogy az érintett polgároknak nem maradt elég idejük, hogy elvégezzék a szükséges berendezések beszerzését és felszerelését.

A határozat visszavonását előterjesztő Danilo Popov elmondta, hogy a községi tanács a polgárok panasza nyomán felülvizsgálta a december 28-ai képviselő-testületi határozat vitatott elemeit, és ezeket méltányolva a határozat visszavonását javasolta a testületnek. Október közepéig elegendő idő áll rendelkezésre, hogy az illetékes községi szakbizottság minden lakóközösséggel egyeztessen a fogyasztásmérés egységesítése terén. A végső cél az, hogy minden központi fűtéses társasházban, minden lakásban minden radiátorra szereljék fel az alokátor nevű, a hőenergia-fogyasztás költségeinek arányos megosztását szolgáló berendezést.

Ezzel a módszerrel sem lehet teljes egészében reálisan mérni az egy tömbházon belüli lakásokban elhasznált hőenergiát. Vannak fogyasztók, akiknek jobban megfelelne, ha négyzetméter után osztanák szét a háztömb alállomásán mért fogyasztást. Amennyiben őszig nem szereli fel minden társasházi lakástulajdonos az alokátorokat, akkor továbbra sem lesz mód az egységes hőenergiafogyasztás-mérésre.